Luka Ploče postaje glavni centar za UNP

Autor: Ante Pavić , 16. listopad 2014. u 14:05
Otvara se posve novi segment posla na području uvoza plina u Hrvatsku/Ivo Čagalj/PIXSELL

Riječ je o iznimno značajnom projektu, koji će osim Hrvatskoj, i cijeloj regiji otvoriti pristup LPG terminalu.

Prvo plinarsko društvo (PPD) u četvrtak će s Lukom Ploče potpisati ugovor o potkoncesiji na terminal za ukapljeni naftni plin (UNP) čime će zakoračiti u prostor rezerviran za velike regionalne igrače na tržištu UNP-a.

Potkoncesijski ugovor trebao bi PPD-u omogućiti investiciju od 25 milijuna eura u gradnju skladišta za UNP u Luci Ploče kao prvog takve vrste u regiji koji će biti dostupan morskim putem. U PPD-u ciljaju prilično visoko, budući da će ovim terminalom Luka Ploče postati glavni centar tekućih tereta za cijeli Jadran jer ni na talijanskoj niti na hrvatskoj strani Jadrana za sada ne postoji skladište UNP-a. PPD očito ne planira opskrbljivati samo za domaće tržište nego mu je plan postati glavni veleopskrbljivač UNP-a za cijelu regiju. "Riječ je međunarodnom i regionalnom iznimno značajnom projektu koji će osim Republici Hrvatskoj također i cijeloj regiji otvoriti pristup LPG terminalu kao novog načina transporta i pretovara tekućih tereta morskim putem u luku", uvjereni su u PPD-u. PPD je zainteresiran da preko UNP terminala u Luci Ploče ukapljenim naftnim plinom i tekućim teretima opskrbljuje regionalno tržište, ali se nudi i tvrtkama koje preko tog terminala posluju na svjetskim tržištima.

Osim Ine koja je ujedno i proizvođač UNP-a, u Hrvatskoj ukapljeni plin prodaju Crodux, Petrol, Jadran plin te Butan plin. PPD će se vjerojatno oslanjati na inozemni plin svojih dosadašnjih partnera poput ruskog Gazproma ili njemačkog E.ON-a. "Potpisivanjem ovog ugovora i investicijom u Luku Ploče PPD otvara posve novi segment posla na području uvoza plina u Hrvatsku. Uvozom i skladištenjem UNP-a u Hrvatskoj posljedično bi došlo i do sniženja tržišnih cijena tog energenta", kažu u PPD-u. Regiju misle osvojiti sniženim cijenama pa je pitanje što će u tom slučaju napraviti Ina koja u dvjema rafinerijama u Hrvatskoj proizvodi UNP. Na Danima plina koji su u srijedu svečano obilježeni u Zagrebu, rečeno je kako Ina proizuvodi UNP-a dovoljno ne samo za domaće, nego i za inozemna tržišta. Potrošnja UNP-a, baš kao i prirodnog plina, svake godine se sve više smanjuje.

 

145tisuća

tona UNP-a u 2012. godine je potrošila Hrvatska

Hrvatsko tržište je 2008. apsorbiralo oko 200.000 tona UNP-a da bi 2012. godinu Hrvatska završila sa potrošnjom od 145.000 tona UNP-a. Istodobno, domaće rafinerije proizvedu godišnje oko 250.000 tona takvog plina. Glavni razlozi pada su plinofikacija zemlje i prelazak potrošača na prirodni plin, i smanjena industrijska aktivnost, a trgovci UNP-om su dodali i državnu regulativu kao dodatan razlog pada potrošnje. Za očekivati da će se i Ina naći pod pritiskom velike količine uvoznog plina i PPD-ove ambicije da se kao snažan igrač ubaci u ovaj segment poslovanja. Iz Hrvatske kompanije, zbog prekratkog vremena koji im je ostavljen za odgovor, nisu stigli odgovoriti na pitanje o njihovim budućim koracima nakon najave ulaska nove konkurencije. Cijena UNP-a od veljače ove godine je potpuno liberalizirana, a poznato je da Ina formira cijenu na temelju kretanja UNP-a na mediterenskom tržištu, tečaja dolara i troškova distribucije.

Osim u Hrvatskoj, UNP prodaje u Bosni i Hercegovini te Sloveniji. Ukapljeni naftni plin (engleski Liquefied Petroleum Gas LPG, hrvatski UNP) u Hrvatskoj je prisutan četrdesetak godina, a nastaje preradom nafte, čuva se u spremnicima i plinskim bocama. Za razliku od prirodnog plina, UNP je teži od zraka, lako zapaljiv i eksplozivan. Zbog svojih svojstava i prednosti LPG se sve više afirmira kao jedno o vodećih alternativnih goriva današnjice. Ima vrlo raširenu upotrebu, kao izvor energije u industriji i domaćinstvu i kao zamjena za skuplja goriva u automobilima, a u zadnje vrijeme zamjenjuje razne tipove freona kao aerosol u raznim bocama pod pritiskom, da bi se smanjio štetan utjecaj čovjeka na okoliš, odnosno da bi se izbjeglo oštećenje ozonskog omotača freonskim plinovima. 

Skup plinara

Nema straha od krize

Prema zaključku panel diskusije na 12. Danu plina koju je organizirala Hrvatska stručna udruga za plin, građani Hrvatske ne moraju se bojati da će im domovi ostati hladni zbog ukrajinsko-ruskog sukoba koji bi Europu mogao ostaviti bez ruskog plina. Kako su sudionici diskusije sastavljeni od svih većih plinskih kompanija u Hrvatskoj zaključili, Europska unija i Hrvatska imaju relativno dobro razrađene planove i za izvanredne situacije pa bi i u slučaju potpunog prestanka opskrbe plina iz Ukrajine građani i dalje imali dovoljno plina za grijanje. Problem bi u najgorem slučaju mogli osjetiti gospodarski subjekti, posebno oni iz manjih država EU-a poput Hrvatske.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Poduzetnici bi mogli preteći državu u poslovanju s UNP.

New Report

Close