Ljubičić: Poslovanje Zagrebačkog holdinga relativno je stabilno

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. listopad 2014. u 13:13
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ljubičić je podsjetio kako je lani bilo komplikacija sa servisiranjem tekućih obveza i visokim dugovima za tekuće troškove te s 900 milijuna kuna neplaćenih računa i kašnjenjem s plaćanjem.

Poslovanje Zagrebačkog holdinga relativno je stabilno u odnosu na lani, a ostvarena dobit u prvih šest mjeseci bila je 20 milijuna kuna, izvijestio je danas predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, a to je izvješće danas primila na znanje zagrebačka Gradska skupština, uz napomenu da će se uspješnost restrukturiranja vidjeti tek za godinu-dvije.

Ljubičić je podsjetio kako je lani bilo komplikacija sa servisiranjem tekućih obveza i visokim dugovima za tekuće troškove te s 900 milijuna kuna neplaćenih računa i kašnjenjem s plaćanjem.

"Ove godine to nije slučaj. Ostvarili smo dobit 20 milijuna kuna, a lani je bilo toliko gubitaka", kazao je te naveo da je značajno smanjen broj zaposlenika i troškovi zbog promjena uvjeta iz kolektivnog ugovora, sveukupno za 400 do 450 milijuna kuna. Smanjena je i zaduženost, a kratkoročne pozajmice reprogramirane su u dugoročne. Značajne promjene u trendovima poslovanja uočile su i rejting agencije, dodao je.

Gradski zastupnik Dražen Bilokapić (HDZ) ocijenio je kako je Holdingov rejting i dalje skroman, ali je dobro što su trendovi bolji. Kritizirao je pad prihoda po djelatnostima, primjerice u Gradskoj plinari i Gradskim ljekarnama, a pohvalio je bolju naplatu karata u tramvajima i autobusima. Najava povećanje cijena u Gradskim grobljima nije dobra vijest kao ni samo 46 milijuna investicijskih ulaganja od planiranih 551 milijun.

Nestranački zastupnik Vladimir Ferdelji prostor za napredovanje Holdinga vidi u boljoj javnoj nabavi, a Davor Bernardić (SDP) u novim proizvodima i uslugama koje bi Holding trebao nuditi.

"Još se ne zna da li će Holding uspjeti u procesu restrukturiranja. U tome im želim svu sreću, no tek nakon godinu-dvije moći ćemo reći jesu li uspjeli ili ne", ustvrdio je.

Ljubičić mu je odgovorio da su prihodi Holdinga uglavnom vezani uz usluge građanima i politiku cijena, a tu je, kaže, lani došlo i do smanjenja određenih stavki, dok je povećanje u Gradskim grobljma samo "tehnička korekcija" cijena.

Komentari (1)
Pogledajte sve

pacijent stabilno al[emo_smijesak]i u životnoj opasnosti!!

New Report

Close