Litva o ulasku Hrvatske u Europsku Uniju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. svibanj 2013. u 13:12
Photo: EPA /PETRAS MALUKAS

Litva kao buduća predsjedateljica EU-a pridaje veliku važnost integraciji RH u institucionalnu strukturu EU-a

Litva podupire skoro pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, smatra da je RH postavila važan primjer za druge zemlje u regiji te da će njezin ulazak u europsku obitelj biti poticaj za druge zemlje, izjavio je u utorak u Zagrebu predsjednik litavskog parlamenta Vydas Gedvilas nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom.

"Drago nam je i podupiremo buduće članstvo Hrvatske u Europskoj uniji. Litva preuzima predsjedanje EU-om 1. srpnja, a to koincidira s ulaskom u članstvo RH i na tome vam čestitamo. Smatramo da je Hrvatska postavila važan primjer za druge zemlje zapadnog Balkana i nadamo se njenom aktivnom sudjelovanju u razvoju regionalne suradnje. Smatramo da će to biti poticaj i za pristupanja drugih zemalja", rekao je Gedvilas, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, u izjavi za novinare.

Po njegovim riječima, Litva kao buduća predsjedateljica EU-a pridaje veliku važnost integraciji RH u institucionalnu strukturu EU-a i u tom je pogledu spremna dijeliti svoja iskustva kada je riječ o funkcioniranju unutar EU-a i o interakciji parlamenta i vlade u europskim poslovima.

"Uvjeren sam da će članstvo znatno pridonijeti razvoju naši bilateralnih odnosa", rekao je Gedvilas. Podsjetio je da je u ponedjeljak zajedno s potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić otvorio Ured litavskog veleposlanstva u Zagrebu, što je još jedan korak u razvoju bilateralnih odnosa.

Također je kazao da je s Lekom među ostalim razgovarao i o mogućnosti otvaranja stalnog veleposlanstva RH u Vilniusu i Litve u Zagrebu što bi "pridonijelo produbljivanju suradnje i daljnjem približavanju Hrvatske i Litve u političkom, gospodarskom i kulturnom pogledu".

Predsjednik Hrvatskoga sabora Leko naglasio je u izjavi za novinare da obje države imaju interes zajedničkog nastupanja u tijelima EU-a.

"Hrvatska podupire planove litavskog predsjedništva – razvoj istočnog partnerstva, zajedničku energetsku politiku Unije i perspektivu proširenja za zemlje jugoistočne Europe, kojima već pomažemo razmjenjujući naša pristupna iskustva", rekao je Leko.

Leko i Gedvilas dogovorili su jaču suradnju dvaju parlamenata, posebno kroz međuparlamentarne skupine prijateljstva, kako bi hrvatski zastupnici stekli iskustva u donošenju odluka u EU-u. Predsjednik Hrvatskoga sabora prihvatio je poziv da 4. srpnja posjeti Litvu povodom njezina preuzimanja predsjedanja Europskom unijom.

Komentirajte prvi

New Report

Close