Linić šefovima banaka smanjuje bonuse za 75 posto?

Autor: Poslovni.hr , 05. ožujak 2013. u 08:56
Slavko Linić (Foto: Patrik Maček/PIXSELL)

Ubuduće, rukovodeći kadar neće moći dobivati bonuse veće od četvrtine ukupnih primitaka.

U Ministarstvu financija trenutačno rade na izmjenama Zakona o kreditnim institucijama koji se do 1. srpnja mora uskladiti s pravnom stečevinom EU. Ako se ostvari plan Slavka Linića, menadžeri hrvatskih banaka ubuduće neće moći dijeliti bonuse veće od četvrtine ukupnih primitaka, piše Jutarnji list.

Naime, prošle godine PBZ je članovima Uprave, rukovodećem kadru i zaposlenicima isplatio 42,3 milijuna kuna, a godinu ranije 41,7 milijuna kuna, podatak je iz godišnjeg izvješća banke. Vrijednost bonusa u zlatnim godinama dosezala je i jednu i pol godišnju plaću, a za članove uprava to je značilo godišnji dobitak od milijun do dva, u dionicama i gotovini, navodi Jutarnji list.

Ubuduće, rukovodeći kadar neće moći dobivati bonuse veće od četvrtine ukupnih primitaka. To bi, primjerice, značilo da čelniku neke banke, u slučaju da ima godišnju plaću od milijun kuna, bonus ne bi smio prelaziti 250.000 kuna. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Želi li to Linić natjerati određene ljude da se kod vlasnika izbore za davanje kredita državi? Ukoliko to nije cilj onda će samo pomoći vlasnicima. Inače što država time dobiva, skoro pa ništa.

New Report

Close