Landesmann: EU Hrvatskoj neće donijeti gospodarski poticaj

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2013. u 13:20
Ilustracija (Foto:Nel Pavletic/PIXSELL)

Direktor Bečkog instituta za međunarodnu usporednu ekonomiju Michael Landesmann ocijenio je u intervjuu za bečki Kurir da je Hrvatska “prespavala” politiku industrijalizacije i stavila sve na turizam.

Direktor Bečkog instituta za međunarodnu usporednu ekonomiju Michael Landesmann ocijenio je u intervjuu za bečki Kurir da je Hrvatska "prespavala" politiku industrijalizacije i stavila sve na turizam, prenosi B92.
Takva politika je opasna, dodaje on, jer su valovi turista podložni promjenama. Industrija je za to vrijeme pala, jer je ekonomska politika bila u potpunosti usmjerena na fiksni tečaj prema euru. “Hrvatskoj pristupanje EU neće donijeti veći poticaj gospodarstvu”, kaže Landesman.

Jedino će izvoz u EU najverojatnije samo blago porasti. Upozorio je da bi proizvodnja Hrvatske, ulaskom u EU, mogla čak i pasti. "Srbija je imala drugačiju politiku. Socijalno i politički tamo je još teže, ali postoji fleksibilan tečaj i industrija je postavljena na širim osnovama. Nivo prihoda i visoka stopa nezaposlenosti su problematični, ali bi Srbija mogla postati atraktivno mjesto", kazao je Landesmann. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close