Kredit FRZ-a za 192 tvrtke, polovica ih nikada neće vratiti

Autor: Saša Paparella , 01. kolovoz 2017. u 22:00
Ministarstvo financija skriva podatke o dužnicima FRZ-a/Thinkstock

Ne zna se je li tvrtka Tofrado u vlasništvu Franje Lucića vratila 7,6 milijuna kuna kredita.

Ministarstvo financija ne želi odgovoriti na upit Poslovnog dnevnika je li tvrtka Tofrado, u vlasništvu HDZ-ovog saborskog zastupnika Franje Lucića, državi vratila 7,6 milijuna kuna kredita.

Lucić, koji uz političku vodi i poduzetničku karijeru, opterećenu brojnim aferama, podnio je ostavku na dužnosti u HDZ-u nakon što ga je novinar Telegrama Drago Hedl optužio da mu je nudio mito. Spomenuti kredit Lucić je dobio od Fonda za razvoj i zapošljavanje (FRZ), koji je između prosinca 2002. i travnja 2010. podijelio 1,6 milijardi kuna kroz ukupno 210 kredita za 192 korisnika, s kamatom od svega dva posto, namijenenih jačanju obrta, te malih i srednjih poduzeća.

Teško do informacija
Nakon što je 2010. fond ukinut, brigu o urednoj naplati danih kredita preuzelo je Ministarstvo gospodarstva, iz kojeg se tada moglo dobiti tražene informacije o tome koje tvrtke uredno podmiruju svoje obveze.

Međutim, otkako je 2012. FRZ prebačen pod Ministarstvo financija, odjednom su svi podatci o obvezama pojedinih tvrtki proglašeni 'poreznom tajnom' pa Poslovni dnevnik niti nakon šest mjeseci nije doznao tko vraća kredite FRZ-a. Dobili smo zbirnu tablicu, po kojoj je, na dan 31.12.2016., od 192 tvrtki-korisnika kredita njih 32 zatvorilo svoje kredite, a 51 je još uvijek aktivan. Više od polovice duga vjerojatno neće biti naplaćeno – 41 korisnik je izbrisan, 38 ih je u stečaju, 25 je spornih, pet je u predstečaju…

 

1,6 mlrd.

kn kredita podijelio je FRZ za 'jačanje obrta i poduzetništva'

Gobac, Miljavac, Kutle
Povoljne kredite dobio je niz poduzetnika povezanih s HDZ-om, ali i s nekim drugim strankama. KIO Orahovica, koja je dobila najviše, 73 milijuna kuna, davno je izbrisana iz sudskog registra. Nadalje, 50,9 milijuna kuna dobila je osječka Eko Slavonija, tvrtka u suvlasništvu Zorana Gopca i Višeslava Vukojevića; 30 milijuna kuna dobio je BBS, tvrtka nekadašnje HDZ-ove saborske zastupnice Barbare Bešenić, prvooptužene za izvlačenje 130,4 milijuna kuna iz Fonda za zaštitu okoliša. Bivši ministar obrane Pavao Miljavac dobio je od FRZ-a 34,7 milijuna kuna za obrt PM Lignum, a ukupno 39,6 milijuna kuna kredite pripalo je tvrtkama povezanim s Miroslavom Kutlom (Eko grad, Berg, Agro-Ilok i PZ Petrova gora). Niti jedna od njih više ne postoji.

Komentari (4)
Pogledajte sve


Zašto ne spomenete ime Stipe Mesića u vezi KIO Orahovica, mislim spominjete ove druge a njegovog imena nema…

Zato jer su se tamo motali i brojni drugi uljebi (gen. Kotromanović npr.)….


Zašto ne spomenete ime Stipe Mesića u vezi KIO Orahovica, mislim spominjete ove druge a njegovog imena nema…

zato što oni nisu ni mislili vraćati, što kod Stevana pod prste dođe, znamo da on to zaMETNE u džep

Zašto ne spomenete ime Stipe Mesića u vezi KIO Orahovica, mislim spominjete ove druge a njegovog imena nema…

New Report

Close