Ramljak predstavio izvješća: Golemi su gubici u Todorićevoj maloprodaji Konzumu i Tisku

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2017. u 14:45
FOTO: Pixsell

Izvanredna uprava Agrokora prezentirala je najvažnije nalaze revidiranih financijskih izvješća za ključne pojedinačne kompanije u sastavu Agrokor grupe, s izuzetkom Agrokora d.d.

Objavu revidiranih financijskih izvješća za ključne kompanije koncerna, a  predstavio je izvanredni povjerenik Ante Ramljak. Prezentirao je revidirana izvješća kompanija u maloprodaji, poljoprivredi i prehrani: Tisak, Konzum, Belje, Vupik i PIK te Jamnica ROTO, Ledo i PIK Vrbovec.

Naglasio je da će prezentirati samo pojedinih kompanija sastavnica koncerna. Neće prezentirati konsolidirane podatke i da neće još uvijek prezentirati podatke za sam Agrokor d.d.

"Prije svega bih se htio zahvaliti svim ljudima koji su radili na izradi ovog izvješća, zaista nije bilo lako", rekao je Ramljak na početku.

"Vi znate da je Agrokor kao grupa kompleksan sustav koji bio razmiješan raznim odnosima i sve ovo nije bilo lako raspetljati u kratkom roku. Međutim, došli smo do rezultata za koje vjerujemo da su to sada realni rezultati koji odražavaju realnu vrijednost kompanije."

Revizorsko izvješće pokazalo je da je u maloprodajnom dijelu Agrokora u prošloj godini ostvaren neto gubitak od 2,2 milijarde kuna, od čega u Konzumu 1,9 milijardi kuna, kazao je u četvrtak izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak, predstavljajući rezultate kompanija iz sastava tog koncerna.

U maloprodajnom segmentu revizija je obuhvatila Konzum i Tisak, a ukupan negativni efekt u 2015. i 2016. godini u tom segmentu iznosio je 2,5 milijardi kuna, kazao je Ramljak.

U poljoprivredi – Belju, PIK-u Vinkovci i Vupiku – ostvaren je neto gubitak u 2016. godini od 300 milijuna kuna, a u prehrani, koja obuhvaća Ledo, Jamnicu, Zvijezdu i PIK Vrbovec, 700 milijuna kuna.

U razdoblju od 2015. i 2016. godine ukupni negativni efekt na neto dobit u poljoprivredi dosegnuo je 200 milijuna kuna, a u prehrani 1,4 milijarde kuna.

Najznačajniji negativni utjecaj na dobit u 2016. čine rezervacije od 50 posto na međusobnim potraživanjima unutar Agrokor grupe, pokazalo je revizorsko izvješće.

Ramljak je kazao da opseg revizije Agrokora koji je napravio PricewaterhosuseCoopers (Pwc) obuhvaća 27 društava, koji su obveznici zakonske revizije u Hrvatskoj, 3 društva u Srbiji i 3 društva u BiH, pri čemu je obuhvaćeno 99 posto grupnog prihoda te 98 posto grupne dobiti za 2016. godinu.

Kad se pogledaju brojke iz 2015. godine, Konzum ima dobit od 235 milijuna kuna, no stvarni gubitak je milijardu i 407 milijuna kuna, naveo je Ramljak.

"Vjerojatno da je Konzum i u prijašnjim godinama imao gubitak iznad visine kapitala. U 2014. sigurno", rekao je Ramljak.

Među kompanije čija je budućnost neupitna zbog dobrog poslovanja Ramljak je uvrstio Ledo grupu, Jamnicu i Zvijezdu.

Sad imamo dobru osnovu, rezultati za prvih devet mjeseci su dobri, prometi se vraćaju na prošlogodišnje promete, do kraja godine bismo trebali gotovo sve kompanije imati u pozitivnom poslovanju, smatra Ramljak.

U sljedećih šest mjeseci krećemo prema nagodbi i vjerujem da ćemo tu nagodbu s kreditorima uspješno završiti, najavio je Ramljak.

>> Najave prenapuhane: Danas neće biti ništa od 'cijele istine' o financijskim dubiozama u Agrokoru

 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Sta ce biti sa direktorima tvrtki koji su pogodovali Todoricu sa ogromnim rabatima na proizvodima na kojima su stvarali ogromne gubitke za vlastite tvrtke.
Urusavali vlastita trzista za svoje proizvode te kompanije odvodili u propast a sebe okoristili.
Sta ce biti sa onima direktorima koji su unaprijed od Todorica uzimali mjenice u ogromnim iznosima te ih naplacivali kroz faktoring sa ogromnim iznosima.
Sta ce bit sa direktorima tvrtki koji su Todoricu davali ogromne logisticke rabate i unistavali vlastitu firmu.
Ovdje predvode direktori Badela 1862.

Grande grande dubioza. Netko ce u zatvor. Vjerojatno bivsi CFO Agrokora.

New Report

Close