Korumpirani carinici oštetili državu za osam milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. svibanj 2013. u 12:46
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Desetoro korumpiranih carinika, koji su na uvezenu robu iz Kine i Italije u zamjenu za mito više od pola godine naplaćivali manje carine, oštetili su državni proračun za najmanje osam milijuna kuna, izvijestio je USKOK koji je pokrenuo istragu protiv 17 osoba, među kojima je i jedan kineski državljanin.

Svi osumnjičeni uhićeni su jučer nakon višemjesečne istrage u kojoj su navodno još lani od jeseni bili pod mjerama praćenja. Nakon što ispita sve osumnjičenike, USKOK će odlučiti za koga će od riječkog Županijskog suda tražiti određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora.

Prema sumnjama USKOK-a, carinici su se od kolovoza prošle do veljače ove godine povezali u zajedničko djelovanje u Zagrebu, Rijeci i Škrljevu s ciljem da prilikom uvoza trgovačke robe iz Kine i Italije u Hrvatsku za novčanu naknadu omoguće nezakonito umanjenje carinskih davanja na štetu proračuna.

Osumnjičeni carinici dogovorili su se s dvojicom direktora otpremničkih tvrtki da će oni, nakon što od uvoznika robe zaprime dokumentaciju o količini i cijeni, za istu robu izraditi carinske deklaracije i nove račune u kojima će navesti manje količine uvezene robe i minimalne cijene te da će lažnu dokumentaciju dostavljati na nadležno postupanje, odnosno ovjeru osumnjičenim carinskim službenicima.

Direktori tih tvrtki od uzvoznika su primali novac od kojega su dio davali carinskim službenicima.

USKOK članove skupine tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, primanje i davanja mita te krivotvorenja službene i poslovne isprave u sastavu zločinačkog udruženja.

Komentari (1)
Pogledajte sve

A imena lopuža ?

Prema vjestima na 101 radi se o SDP-ovom kadru od Račana .

Jel to počelo čiščenje Kukuriku lopina ?

New Report

Close