Korištenjem naše MBO-T tehnologije možemo zaustaviti klimatske promjene

Autor: Borivoje Dokler , 25. travanj 2016. u 22:00
Horvat je nedavno proglašen najboljim domaćim poduzetnikom u izboru koje organizira konzultantska tvrtka Ernst & Young

Predsjednik tvrtke Tehnix, tvrdi kako svojom inovativnom tehnologijom može riješiti problem komunalnog otpada u skladu s ciljevima održivog razvoja planeta i cirkularne ekonomije.

Iako je diplomirao na varaždinskom odjelu Ekonomskog fakulteta, Đuro Horvat oduvijek je bio više okrenut tehnici i inovacijama vezanim uz zaštitu okoliša. Godine 1991. osnovao je tvrtku Tehnix koja danas zapošljava preko 350 ljudi. Od tada do danas, Horvat je predstavio brojne inovacije koje su dobile brojne nagrade na najprestižnijim svjetskim sajmovima inovacija. Za posljednju u nizu, MBO-T tehnologiju, Horvat tvrdi da je revolucionarna i da može riješiti problem otpada u skladu s održivim razvojem i cirkularnom ekonomijom.

Gotovo 95% svjetskog otpada završava na deponijama što baš nije u skladu sa ciljevima održivog razvoja i cirkularne ekonomije. Zašto je to tako i što treba uraditi da se to promijeni?
Zbrinjavanje otpada u skladu sa održivim razvojem u svijetu je tek na početku. Točno je da se gotovo 95% otpada u svijetu odlaže na deponije što uzrokuje globalni problem odnosno klimatske promjene planete Zemlje. Potrebne su suvremene tehnologije kojima se može postići kvalitetna reciklaža komunalnog otpada i njegovo ponovno vraćanje u industriju.

Kakva je situacija po tom pitanju u Hrvatskoj? Neke stvari su zakonski propisane ali čine se da u praksi to baš i ne funkcionira? Novi ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović najavio je velike promjene…
Još uvijek većina u Republici Hrvatskoj zagovara primarno sortiranje na kućnom pragu. To je točno jer nije bila razvijena nova MBO-T tehnologija Tehnix koja ne isključuje dosadašnje napore u selektivnom odvajanju i prikupljanju, nego se istovremeno mogu odvijati kombinirani procesi u reciklaži miješanog i predsortiranog otpada. To je tehnološko otkriće Tehnixa čijim postupkom se može reciklirati 100% otpada. Ne trebaju nam nova odlagališta – deponije, ne treba zagađivati podzemne pitke vode, ne trebaju nam skupi uređaji za pročišćavanje voda, možemo kompostirati otpadne muljeve iz postojećih uređaja za pročišćavanje voda. Važno je reći da na krovištima novih MBO-T tvornica proizvodimo više struje nego nam je to potrebno za vlastit pogon. Mi za potpunu preradu otpada trebamo svega 5 kW energije po toni dopremljenog miješanog komunalnog otpada, a to je manje od 1 kune za tonu obrade otpada. Naravno da primarna selekcija nije potrebna tamo gdje ćemo imati izgrađene MBO-T tvornice. Zbog toga moramo graditi odmah najbolje tehnologije u gospodarenju otpadom. Kompanija Tehnix razvila je novu MBO-T tvornicu za industrijsku reciklažu otpada, to znači da organski otpad i ostali otpad sakupljamo u istu kantu, isti kontejner i to nekoliko puta pojeftinjuje proces, treba puno manje energije za preradu i baliranje, dobivamo više sirovina, a trošimo gotovo 10 puta manje energije u reciklaži, a građani nemaju probleme sa padom cijena nekretnina. Dakle, potrebno je promijeniti strategiju gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj. Ja sam uvjeren da će se to uskoro i dogoditi jer dosadašnji model nije dao očekivane rezultate.

 

10minuta

potrebno je da se kombiniranim tehnološkim postupkom dopremljeni miješani komunalni otpad reciklira – selektira po vrstama uporabe i vraća ponovno u održivi ciklus proizvodnje

Vaše inovacije nagrađivane su kao najbolje na mnogim svjetskim sajmovima inovacija. Posebno je zapaženo prošao razvoj MBO-T tehnologije. Možete li objasniti po čemu je ta tehnologija revolucionarna?
Kompanija Tehnix je globalni lider u razvoju novih tehnologija kojima se direktno postiže cirkularna ekonomija. MBO-T je veliko razvojno tehnološko otkriće razvijeno u kompaniji Tehnix, na kojem smo razvojno radili više od 10 godina. To je tehnološka inovacija kojom se miješani komunalni osobni otpad, kućni i stambeni otpad potpuno reciklira prema uporabnim vrijednostima i ponovno vraća u industriju kao sirovina ili energija. Organski otpad i biorazgradivi otpad se postupkom biokompostiranja vraća u poljoprivredu. To je revolucionarna tehnologija industrijske reciklaže kojom se u potpuno kontroliranim uvjetima u vremenu od 10 minuta, kombiniranim tehnološkim postupkom dopremljeni miješani komunalni otpad reciklira – selektira po vrstama uporabe i vraća ponovno u održivi ciklus proizvodnje novih proizvoda. To je održivi razvoj kojim se postiže cirkularna ekonomija. MBO-T je kombinacija u jedinstvenom tehnološkom procesu gdje se otpad umjesto na deponije vodi u tipske tvornice na industrijsku reciklažu bez bilo kakvog negativnog utjecaja na okoliš, zagađenje zraka, vode i zemlje. Za taj izum nove tehnologije dobili smo mnoga najveća svjetska priznanja. To je patent kompanije Tehnix.

Izgradili ste mnogo MBO-T tvornica širom svijeta. Tehnixova tehnologija našla je svoje mjesto i u najrazvijenim svjetskim državama poput Švedske, ali čine se kako u Hrvatskoj nema tolikog interesa za nju. U čemu je problem?
Da, izgradili smo puno tvornica širom svijeta koje trajno dobro funkcioniraju, oslobađaju milijune tona otpada koji se ne odlaže na deponije, nego ponovno vraća kao sirovina u industriju iz koje nastaju proizvodi nove generacije za potrebe globalnog tržišta. Ovih dana dobili smo internacionalno priznanje, odličje za izum MBO-T nove tehnologije kojom se postiže cirkularna ekonomija; to je beskonačna sreća mene i mojih suradnika koji su zajedno sa mnom gotovo 10 godina razvijali i otkrili tehnologiju budućnosti za održivi razvoj planete Zemlje. Hrvatska je planetarna ljepotica, imamo svi sreću da živimo u tako prekrasnoj prirodi za koju možemo reći da je dar Božji, da je cijela prirodni park u kojem svaki dio ima svoje prirodne i nacionalne vrijednosti. Da, teško mi je objasniti delegacijama iz čitavog svijeta koje posjećuju kompaniju Tehnix da dosada nismo u svojo državi izgradili niti jednu kompletnu tvornicu kojom se miješani komunalni otpad industrijski reciklira, balira i prodaju sirovine na globalnoj burzi. Hrvatska je donijela Zakon o održivom gospodarenju otpadom, napravila je velike pomake u opasnim i specijalnim otpadima, no na području komunalnog otpada tek smo na početku. Problem su veliki interesni lobiji koji zagovaraju strane nefunkcionalne tehnologije i osobne interese, a ne nacionalno bogatstvo i dobrobit građana i planete Zemlje.

Ipak mnoge domaće sredine prepoznale su prednosti MBO-T tehnologije te danas imaju vaše sortirnice. Imate li neke povratne informacije i planiraju li se neki novi projekti u Hrvatskoj?
Točno, uspješni primjeri implementacije naše tehnologije održivog gospodarenja otpadom su u gradu Prelogu i na otoku Krku. Sve je više interesa za našu tehnologiju i u tom smjeru počeli smo sa izgradnjom manjih postrojenja – sortirnica, no i to je već veliki korak naprijed. Najbitnije je da prepoznajemo gospodarsku vrijednost komunalnog otpada.

Koliko stoji izgradnja MBO-T tvornice i koliko je vremena potrebno da se investicija isplati?
Kompanija Tehnix razvila je tipske tvornice koje su primjenjive gotovo svugdje, od najmanjih gradova ili općina od 5000 stanovnika, do gradova kao Zagreb sa milijun stanovnika. To Tehnixu nije nikakav problem, nego veliko zadovoljstvo jer imamo gotova rješenja, projekte kojima možemo na industrijski način gospodariti komunalnim otpadom. Mi nudimo besplatno tipske idejne projekte za javne natječaje te studije isplativosti održivosti projekta. To su kompletni projekti sa cijenama od milijun do svega 10 milijuna eura, koji se sami otplaćuju iz dobivenih proizvoda. Dobivamo 8 vrsta baliranih sirovina, eko kompost, RDF gorivo koje ima gotovo 4 MW energije po toni, kojom možemo proizvoditi cement, struju, grijati gradove. Takve tvornice isplate se za 3 godine i dalje stvaraju profit gradovima i građanima.

Kako bi se masovna primjena MBO-T tehnologije odrazila na visinu cijena zbrinjavanja otpada domaćinstva?
Građani će biti sretniji jer će manje plaćati, priroda jer će biti manje zagađena. A nećemo stvarati štetne emisije CO? koje uzrokuju klimatske promjene. Na našim postrojenjima mogu se reciklirati stare deponije. Da, to je veliki napredak u zaštiti prirode kojoj svi pripadamo, s kojom moramo živjeti zajedno i stvarati sretniju budućnost. Da bi se svijet dalje uspješno razvijao mora imati jasno održivu strategiju i koristiti ona znanstvena i tehnološka otkrića kojima se postiže održivi život na planeti. Korištenjem MBO-T tehnologije možemo postići cirkularnu ekonomiju i zaustaviti klimatske promjene. U otpadu imamo vrijedne sirovine za industriju, imamo ogromnu količinu energije za razvoj i imamo nova radna mjesta u eko industriji. Moram reći da je dosadašnji način vrlo skup i da građani ne mogu plaćati stalna poskupljenja, to više što imamo stabilnu i precijenjenu kunu. Masovnom primjenom MBO-T tehnologije cijena prikupljanja otpada drastično bi se smanjila, otvorila bi se nova radna mjesta, a komunalna poduzeća odnosno država mogla bi zarađivati na korisnim sirovinama koje sada završavaju na deponijama i zagađuju okoliš.

Dobitnik ste mnogih prestižnih svjetskih priznanja za inovacije, a nedavno ste proglašeni i najboljim domaćim poduzetnikom u izboru koje organizira konzultanstka tvrtka Ernst & Young. Što vam znače ta priznanja i otvaraju li vam ona neka nova vrata?
Svako novo priznanje je dodatna motivacija za razvoj i postizanje novih dostignuća i boljih rezultata u poslovanju, pa tako i u razvoju novih proizvoda i tehnologija. Svakako da svaki uspjeh i nagrada rezultiraju sa novim mogućnostima koje mogu doprinijeti općem napretku čovjeka kao pojedinca, ali i poduzeća kao cjeline. Veliko mi je zadovoljstvo i čast predstavljati Hrvatsku u Monaku. Vjerujem da ću to uspješno odraditi na zadovoljstvo i ponos svih zaposlenih u kompaniji Tehnix i Republike Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close