‘Koprivnička Palača pravde ipak nije sagrađena uzalud’

Autor: Agencija VLM , 12. veljača 2014. u 15:30
Marijan Susenj/PIXSELL

Za obnovu zgrade varaždinskog suda već postoji i idejno rješenje, ali sve ipak ovisi o sredstvima, koje Ministarstvo pravosuđe – nema,

Hrvatsku s 1. siječnja 2015. godine očekuje velika reorganizacija pravosudnog sustava, koja donosi brojne promjene. Postojeći općinski sudovi na našem području spojit će se u jedan, a Varaždin će biti središte sudstva za Varaždinsku županiju, ali i Čakovec i Koprivnicu.

Pitanje javne rasprave

Pod varaždinski sud potpast će koprivnički općinski sud, dok će se križevački pripojiti Bjelovaru.Ministar pravosuđa Orsat Miljenić, koji je jučer u Varaždinu predstavljao prijedlog reorganizacije pravosuđa, objasnio je i zašto.

– Jedini razlog tome je bolja povezanost i blizina, no to je još uvijek stvar javne rasprave koja je u tijeku, tako da su korekcije moguće ovisno o broju predmeta, stanovnika, prometnoj povezanosti – kazao je Miljenić.To što u Koprivnici neće biti sjedište niti jednog pravosudnog područja, iako je u zgradu Palače pravde uloženo oko 30 milijuna kuna, ocijenio je nebitnim.

– Zgrada će se i dalje koristiti za sudovanje, u njoj će u nekim segmentima sjediti čak i veći broj sudaca i dakle ona će biti u funkciji upravo za ono što je napravljena – zaključio je Miljenić.

Kako je pojasnio, ovom reformom Hrvatska je podijeljenja u 15 pravosudnih područja, što znači da će ubuduće u svakom od tih područja biti jedan Županijski i jedan Općinski sud, državno odvjetništvo i prekršajni sud.

– Ostali sudovi postaju stalne službe tog suda i tako građani neće morati putovati, već će sve rješavati tamo gdje su i do sada, a oni koji će putovati prema potrebi su suci – pojasnio je Miljenić, koji smatra da je sustav na varaždinskom sudu već poprilično sređen i kako će biti potrebne tek manje korekcije.

Što se tiče zgrade varaždinskog suda, kazao je da će “ona kad-tad biti obnovljena i nadograđena”.

Nedostaje policajaca

Dodao je kako za obnovu zgrade već postoji i idejno rješenje, ali sve ipak ovisi o sredstvima, koja, kaže, baš i nemaju. Baš kao što nemaju niti za zapošljavanje još pravosudnih policajaca kojih, priznao je ministar, itekako nedostaje.

Što se tiče zatvorskog sustava, situaciju je ocijenio kao zadovoljavajuću.

– U Hrvatskoj je danas 4500 zatvorenika, što je najmanji broj u zadnjih nekoliko godina. Zatvori su rasterećeni su zahvaljujući probaciji – pojasnio je ministar pravosuđa.

Komentirajte prvi

New Report

Close