Konzumov zakup Vukovarske pao s 25 na još skupih 20 eura

Autor: Jadranka Dozan , 06. veljača 2018. u 09:00
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Tower Property u objašnjenju dioničarima tvrdi kako će niža cijene zakupa značiti samo 3% manje prihoda.

Uz vruća pitanja vezana uz nagodbu vjerovnika, tijek poslovnog restrukturiranja koncerna Agrokor i dalje je u drugom planu iako je to u slučaju retail biznisa to sudbinsko pitanje, podsjetio je u novom TV istupu bivši ministar gospodarstva i vlasnik Magme Goranko Fižulić.

To je ilustrirao aktualnim informacijama vezanim uz problem i dalje visokih cijena zakupa objekata u kojima posluju (neki) Konzumovi trgovački centri. Naime, južnoafrički fond Tower Property – kojemu je Ivica Todorić početkom 2016. za 66,4 milijuna eura prodao (kroz sale and lease back aranžman) četiri trgovačka centra za koja je istodobno ugovorio 12-godišnji zakup, nedavno je svoje dioničare izvijestio o dodatku ugovoru o zakupu. 

Ukratko, s izvanrednom upravom Agrokora dogovorio je korekciju cijene najma za jedan centar, dok su, kako navode, za tri uvjeti ostali nepromijenjeni. Dvadeset posto nižu cijenu u ostatku ugovornog razdoblja Konzum će plaćati za lokaciju u Vukovarskoj u Zagrebu, a to  znači sa 25 na 20 eura. I 20 eura, pa i 15 po m2 je puno, tvrde poznavatelji tog tržišta, osim ako nije riječ o super premium lokaciji poput npr. dućana hrane na Britanskom ili Kvaternikovu trgu. Istodobno, za lokacije Velika Gorica i Gračani cijena ostaje 16 eura odnosno 14 za lokaciju Srebreno u Župi Dubrovačkoj.

U obrazloženju revizije ugovora uprava Tower fonda svojim dioničarima objašnjava kako spomenuto smanjenje nije značajno za fond i predstavlja tri posto ukupnog prihoda od najmova u okviru hrvatskog portfelja, a napominje i kako je smanjenje cijene uvjetovano urednim rokovima plaćanja (u suprotnom se vraća viša cijena). Fižulić je pak izračunao da bi se kroz cijelo ugovorno razdoblje cijena najma trebala smanjiti sa 59,8 na 57,4 milijuna eura.

Tower fondu, inače prihodi od hrvatskog portfelja čine 23 posto. No, taj je južnoafrički fond samo je mali dio priče o problemu cijene zakupa, ali i ukupne troškovne održivosti.

"U Tower fondu su ipak, izgleda, malo izišli u susret Izvanrednoj upravi čija je kompanija u problemima, i popustili na cijeni najamnine jednog od četiri centra. Što se same uštede od tri posto u toj vrsti rashoda Agrokora tiče, može se reći da to nije malo, odnosno da svatko toliko snizi svoje cijene, uštede na rashodima Konzuma bile bi znatnije", komentirao nam je jučer sugovornik upućen u trgovinsko poslovanje. Navodi još  da su južnoafrički fondovi vrlo aktivni zadnjih nekoliko godina u regiji po ulaganjima u biznis maloprodaje, od kupnje Emmezete do trgovačkih centara u Makedoniji i Srbiji. 

Slovenski mediji objavili su da je Mercator započeo s prodajom 17 velikih trgovačkih centara u regiji, od čega osam u Sloveniji, četiri u Hrvatskoj (Zagreb, Split, Rijeka i Pula), a ostali su u Srbiji i Bosni.

Ljubljanski Dnevnik piše da se prodaju Super Konzum u Radničkoj i Mercator Šiška, koji su bili uvršteni među najboljima na svijetu u izboru IGD-a. Od prodaje nekretnina namjeravaju prihodovati 320 milijuna eura, kako bi smanjili dug koji iznosi oko 850 milijuna eura. 

Iz Agrokora nisu još komentirali prodaju Radničke i drugih centara, ali Jutarnji list piše da te prodajne transakcije neće ugroziti Konzum ni zaposlene u njemu, odnosno Konzum i Mercator će nastaviti poslovati u tim nekretninama i nakon prodaje, uz tržišne uvjete najma.

Komentirajte prvi

New Report

Close