Komunalnim poduzećima u Dalmaciji predani ugovori vrijedni 2,9 milijuna eura

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U okviru ove operacije odobreno je sufinanciranje 16 novih velikih infrastrukturnih projekata, od kojih je šest na području Dalmacije, rekla je Bilić.

Predstavnici Hrvatskih voda i ministarstava zaštite okoliša i prirode te poljoprivrede danas su u Splitu predali lokalnim komunalnim poduzećima ugovore o uslugama izrade studijsko-projektne dokumentacije, vrijedne više od 2,9 milijuna eura, na temelju koje će se oblikovati projekti izgradnje vodno-komunalne infrastrukture koji bi se sufinancirali iz fondova Europske unije.

Ova je studijsko projektna dokumentacija, kako je pojasnila Antonija Bilić iz Hrvatskih voda, provedena u sklopu aktivnosti "Priprema projekata za sufinanciranje sredstvima strukturnih fondova EU-a u svrhu zaštite vodnih resursa Hrvatske kroz poboljšanje sustava vodoopskrbe i integralnih sustava upravljanja otpadnim vodama".

U okviru ove operacije odobreno je sufinanciranje 16 novih velikih infrastrukturnih projekata, od kojih je šest na području Dalmacije, rekla je Bilić.

Danas predani ugovori o uslugama izrade studijsko-projektne dokumentacije odnose se na poboljšanje sustava vodoopskrbe i integriranog sustava upravljanja otpadnim vodama za aglomeracije Split-Solin, Sinj i Jelsa-Vrboska te za aglomeracije Šibenik, Bibinje-Sukošan i Pirovac-Tisno-Jezera. Ukupna vrijednost prvog ugovora iznosi 1,53 milijuna, a drugog 1,4 milijuna eura.

Voditelj jedinice za pripremu i provedbu projekata sufinanciranih sredstvima EU pri Hrvatskim vodama Robert Kartelo istaknuo kako su ulaskom u Europsku uniju nakon 1. srpnja Hrvatskoj na raspolaganju značajna sredstva Europske komisije namijenjena zaštiti okoliša.

Naglasio je kako je Europska komisija prije dva tjedna odobrila 72 miljuna eura za projekt u Osijeku i 67 milijuna eura za projekt u Poreču za sustav vodoopskrbe i javne odvodnje s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda. Za projekt u Osijeku EK daje 74 posto, a za projekt u Poreču 73 posto bespovratnih sredstava.

Sredstva iz fondova EU za ovakve projekte nisu limitirana, a projekti moraju biti takvi da osiguraju cijenu vode koja će biti socijalno prihvatljiva stanovništvu, pojasnio je Kartelo.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve