Klemm u dvije godine udvostručio prihode i dostigao Bilić-Erić

Autor: Saša Paparella (VLM) , 03. srpanj 2013. u 18:10
Sokol Marić lani je uprihodio 330 milijuna kuna

Lani je dio zaštitara znatno spustio cijene, ponekad i na samo 20 kuna po satu, a radnicima su srezane plaće.

Snažne promjene zahvatile su zaštitarsko tržište. Tijekom prošle godine cijena sata smanjena je sa standardnih 30 do 35 kuna na 20 do 25 kuna, pa je i prosječna plaća pala sa 3200 na nešto manje od 3000 kuna.Sve to nije ugrozilo zagrebački Sokol Marić: njegovi su prihodi bili slični onima u 2011., a dobit nakon oporezivanja povećana je za deset milijuna kuna, odnosno sa 27,6 na 37,3 milijuna kuna.

Tvrtka u vlasništvu Zlatka Marića povećala je i broj zaposlenih, sa 3256 na 3517, a prosječna se plaća snizila za 300 kuna. Na drugom je mjestu po prihodima lani bila državna AKD-zaštita, koja je poslovala gotovo isto kao prethodne godine, sa 104 milijuna kuna prihoda i milijun kuna dobiti.  Sa sedmog na treće mjesto probio se nezaustavljivi Klemm sigurnost, u vlasništvu Josipa Klemma, predsjednika Udruge specijalne policije. Njegovi su prihodi rasli sa 40,3 milijuna kuna u 2010. na 58,9 milijuna u 2011., da bi lani zabilježio čak 80 milijuna kuna. U samo dvije godine prihode je udvostručio, a u četiri godine učetverostručio. Lani je morao zaposliti 174 nova zaštitara. Nastavi li rasti ovim tempom, Klemm bi do kraja godine mogao dosegnuti prihode AKD-zaštite.

U nečemu je Klemm već drugi: po dobiti nakon oporezivanja, lani mu je ostalo 17,4 milijuna kuna.  Za jedno je mjesto napredovao još jedan brzorastući zaštitar, sesvetski Bilić-Erić, iza kojeg navodno stoji Vinko Žuljević Klica. Prihod te tvrtke i lanjske se godine znatno povećao, sa 65 na 80,2 milijuna kuna; dobit je narasla sa 4,7 na 5,5 milijuna, a zaposleno je i novih 282 ljudi. Peti je Securitas, odnosno nekadašnji Zvonimir security, koji je u ljeto 2011. preuzela moćna internacionalna kompanija. Securitas je lani imao još dvije akvizicije: kupili su riječki Protect, koji je sedmi, te Sigurnost Buzov iz Slavonskog Broda. jedanaestu po prihodima. Kad se njihovi rezultati u 2013. dogodine zbroje, imat će 2200 zaposlenih te 172,8 milijuna kuna prihoda, dovoljno za čvrsto drugo mjesto. Na šestom je mjestu Sinaco, zaštitarska služba Ine, koja je lani imala 77,1 milijun kuna prihoda, odnosno znatno manje od 132,4 milijuna u 2011.

Iako su vlasnici prosječnu plaću prepolovili sa 8100 na 3700 kuna te otpustili 74 zaposlenika, za Sinaco je to bila samo još jedna godina s gubitkom. Lani su izgubili dodatnih 5,1 milijuna kuna.  Deveta je tvrtka Pregled, koja se donedavna zvala V grupa zaštita. Njezin je žiroračun već dugo blokiran, tvrtka duguje 75,4 milijuna kuna i pokušava se spasiti kroz predstečajnu nagodbu. Zbog tih su problema vlasnici dio poslovanja prebacili na tvrtku V-grupa. čiji su prihodi zato lani povećani sa 6,3 na 18,3 milijuna kuna. Broj zaposlenih u V-grupi povećan je sa 38 na 246, a lani su imali i dva milijuna kuna dobiti. Iako mu ekonomska kriza nije pretjerano naškodila, jedan od vlasnika zaštitarske tvrtke s kojim smo razgovarali nezadovoljan je stanjem u sektoru.

"Nevjerojatno je da neki kolege idu s cijenama ispod 20 kuna, iako se zna da s manje od 26 kuna po satu ne možete pokriti ni troškove minimalne plaće. Tržište se urušava zbog rata cijena, a ta je nemilosrdna utakmica započela lani jer su neki kolege, nakon promjene vlasti, izgubili političku potporu za dobivanje poslova s državom. Kvaliteta usluge pada, počela je jedna spirala koja ni za koga neće dobro završiti: zaštitari će imati još lošije plaće, a klijenti lošu uslugu", kaže naš sugovornik. Kao dodatni razlog za cjenovni rat izdvaja ukidanje dodatka II B, koji je jamčio da najpovoljnija cijena ne bude jedini kriterij pri odabiru.

Komentirajte prvi

New Report

Close