Kasnite s malim dugom? Platit ćete kaznu od 300 kn!

Autor: Suzana Varošanec , 13. studeni 2012. u 11:02
Penale donio Zakon o financijskom poslovanju

Naknada za troškove prouzročene dužnikovim zakašnjenjem u ispunjenju novčane obveze mogla bi skupo stajati male subjekte.

HT-u, Vipnetu, HRT-u i drugim vjerovnicima koji moguće imaju veći broj tvrtki koje im duguju male iznose otvorena su vrata novim Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi da naplate 300 kn u slučaju svakog kašnjenja.

Novi zakon djelomice je usklađen s novom direktivom EU za suzbijanje zakasnjelih plaćanja, no odredba o 40 eura naknade zasad se primjenjuje jedino u Hrvatskoj. Iako je cilj direktive zaštititi mikrosubjekte od nelikvidnosti i novih bankrota, naknada od 300 kuna za troškove prouzročene vjerovniku dužnikovim zakašnjenjem mogla bi,  bude li se primjenjivala dosljedno, skupo stajati baš male dužnike. Otvara se pritom pitanje je li pravedna visina naknade ako ona preraste dug te kad nije mnogo manja od njega. Dok je Vladino ukidanje znatno manjeg troška opomene za kašnjenje dužnika u golemoj nelikvidnosti dočekano pljeskom, sada se to radikalizira moguće previsokom penalizacijom malih dužnika iz realnog sektora jer su i na dug od, npr,, tisuću kuna dužni po novome platiti dodatnih 300 kuna. Naknada je vrući kesten i za neodlučne vjerovnike.

Vipnet nam nije odgovorio na upit, dok je HRT, pozivajući se na 95-postotnu efikasnost sustava naplate pristojbe, još sredinom listopada poručio da "zasad ne razmatra mogućnost primjene zakonske odredbe". Iz HT-a diplomatski kažu: "Praksa primjene zakona odredit će optimalno postupanje vjerovnika na ostvarenju ovog prava, pa tako i HT-a u položaju vjerovnika, a u skladu s propisima i poslovnom politikom svakog vjerovnika". Zakon je, kažu, vjerovniku dao pravo na posebnu naknadu, a pritom nije propisan način ostvarenja toga prava. Podsjećaju da se to uopće ne tiče potrošača. Odvjetnik Mićo Ljubenko upozorava pak na to da uprava vjerovnika ima obvezu ostvariti zakonski prihod društvu kojim upravlja. "Uprava koja svjesno tako ne postupa odgovorna je za štetu koju čini svom društvu i podredno svojim vjerovnicima. Uprave su u situaciji  da ili oštećuju tvrtku neprimjenom zakona, ili oštećuju dužnike primjenom zakona."

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ne znamo mi ništa nego mlatiti praznu slamu i naplaćivati uslugu koja ne postoji.

Naravoučenje: Morate imati veliki dug jer tada vam 300 kuna ništa ne znači!

Hrvatski narod i nacija nemaju svoju državu Hrvatsku! Političari na vlasti javno su se kroz medije deklarirali kao neoliberali. Neoliberalna politika i ekonomija funkcioniraju isključivo globalno s profitom i interesom kapitala kao jedinom kategorijom bez uvažavanja granica i nacija. Neoliberalno znači neograničena sloboda djelovanja tržišta. Tj. tko je jači financijski, taj uništava zbog profita sve slabije od sebe i preuzima njihove resurse koji se tako dijele na sve manji broj otimača. Što su nam to nedvosmisleno poručili naši političari uvođenjem neoliberalnog koncepta u Hrvatsku? Da nije bitna Hrvatska i njene granice, da nisu bitni Hrvati i njihov interes, da nije bitno stanovništvo Hrvatske i njegova perspektiva već samo profit i ako dođu financijski jači stranci, a JESU FINANCIJSKI JAČI , onda imaju potpuno pravo po zakonima neoliberalizma, preoteti teritorij i resurse Hrvata koje smo čuvali od stoljeća sedmog. Naravno i naši političari će za prodaju Hrvatske , baš kako je najavio Bruno Bušić, dobiti svoj dio kolača. Dakle , Hrvatska je na bubnju i po tome Hrvati su je izgubili i više nije njihova. Sve ostalo što naši političari govore, a nije priznanje otimanja i pljačke, obična je demagogija , laž i prevara. Ili to ili su strašno ….. i ne shvaćaju što znači neoliberalizam koji uvode u Hrvatsku.

New Report

Close