Kampovima se smiješi rekordna sezona, domaći gosti još stižu na kapaljku

Autor: Poslovni dnevnik , 16. kolovoz 2017. u 22:00
Ulaganje u modernizaciju sadržaja se isplatilo

Prema ADAC-u smo drugi u Europi.

Hrvatska je na najboljem putu da postane europska kamping zvijezda. Tvrdi tako direktor Kamping udruženja Hrvatske  Adriano Palman argumentirajući svoju  procjenu analizom njemačkog ADAC-a, prema kojima naša zemlja po kvaliteti kampova zauzima visoko drugo mjesto u Europi.  

"Prema ocjeni ADAC-a od 6.0 hrvatske kampove pretekli jedino kampovi u Nizozemskoj, koji imaju prosječnu ocjenu 6,84, dok je prosječna ocjena kvalitete kampova Europe 5.33", precizira   Palman. Najavljuje da bi domaći kampovi ove godine mogli oboriti svoje rekorde budući da, kaže, od otvaranja kamping sezone u rano proljeće do sredine kolovoza zabilježeno je gotovo 12 posto više noćenja nego lani.  

 

12 posto

više noćenja nego prošle sezone ostvarili su hrvatski kampovi

"A kako očekujemo i jako dobru posezonu, s naznakama da će neki kampovi raditi i dulje nego lani, do kraja listopada, vjerujemo da će ova godina za kampove biti najbolja dosad. Naime, svake godine barem jedan kamp odluči se za cjelogodišnji rad, danas  ih je 13 takvih, a to utječe na proširenje strukture gostiju i sve više dolazaka u kampove", pojašnjava.  Tvrdi da je veliku ulogu u porastu kamping turizma odigralo obogaćivanje i modernizacija sadržaja u domaćim kampovima koji po kvaliteti, tvrde, slijede europske prvake u ovom segmentu.

No, porast kvalitete, priznaje, doveo je i do poskupljenja smještaja mada tvrdi da je  kampiranje u odnosu na neke druge oblike smještaja nešto jeftinije ako se uzme u obzir da je primjerice prosječna cijena obiteljskog kampiranja u Hrvatskoj oko 40 eura po danu. No domaćim gostim očito je preskupo.  "Nažalost, zbog nepostojanja navika kampiranja, ali i gospodarske situacije, broj hrvatskih turista u kampovima je vrlo mali, godišnje tek oko 70 tisuća njihovih dolazaka i oko 440 tisuća noćenja, što je nešto malo više od 2% ukupnih kamping ostvarenja", kaže Palman. 

Komentirajte prvi

New Report

Close