Jovanović: Raskinuti ugovor o JPP-u za Spaladium arenom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. veljača 2013. u 17:34
Željko Jovanović (Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL)

Ministar Jovanović sastao se danas sa splitskim dogradonačelnikom Jurom Šundovom kako bi razgovarali o prevladavanju teškoća u vezi sa Spaladium arenom.

 Ministar znanosti, obrazovanja i sporta najavio je tijekom današnjeg boravka u Splitu raskidanje ugovora o javno-privatnome partnerstvu s tvrtkom Sportskim gradom – Tvrtkom posebne namjene (TPN) kako bi grad Split i Vlada RH izbjegli dodatnu štetu u vezi sa Spaladium arenom, koja je zatvorena od rujna 2012. zato što se ne može financijski održavati.

Ministar Jovanović sastao se danas sa splitskim dogradonačelnikom Jurom Šundovom kako bi razgovarali o prevladavanju teškoća u vezi sa Spaladium arenom.

"Donijeli smo konkretne zaključke koji imaju za cilj riješiti problem Spaladium arene, jednog megalomanskog projekta koji je od početka bio vrlo upitan", izjavio je Jovanović nakon sastanka sa Šundovom, dodajući da su se dogovorili kako je potrebno sastaviti arbitražno tijelo koje će procijeniti kako se može raskinuti ugovor o javno-privatnome partnerstvu s tvrtkom Sportskim gradom – TPN-om a da pritom grad Split i Vlada RH nemaju dodatnu štetu.

Istaknuo je kako se ugovor o javno-privatnome partnerstvu mora raskinuti jer izvođač nije poštovao svoje obveze i izgradio Spaladium centar (poslovni centar) do 31. prosinca 2011.

"Ne želimo da država i grad Split trpe dodatnu štetu i zato će stručnjaci arbitrirati o načinu raskidanja ugovora o javno-privatnome partnerstvu s tvrtkom Sportskim gradom – TPN-om", dodao je Jovanović.

Tvrtku Sporski grad – TPN, koja je upravljala Spaladium arenom izgrađenom za potrebe Svjetskoga rukometnog prvenstva, održanog u Hrvatskoj 2009. godine, utemeljio je konzorcij tvrtaka – Konstruktor, IGH i Dalekovod, koji je ugovorom o javno-privatnome partnerstvu s gradom Splitom i vladom gradio Spaladium arenu.

Ministar Jovanović rekao je da se sa Šundovom dogovorio i o sastavljanju radne skupine koja će preispitati sve mogućnosti da se izgradnja Spaladium centra privede kraju. Podsjetio je kako je prvobitno bilo planirano da Spaladium centar ima četiri objekta, a izgrađena je samo dvorana koja, kako je rekao, sama ne može podnijeti svoje troškove.

"Apsurdno je da Arena – ako radi – nosi godišnje troškove od 15 milijuna kuna, a ako ne radi, onda su godišnji troškovi tri milijuna kuna", rekao je Jovanović i napomenuo kako se mora završiti izgradnja Spaladium centra koji bi "priveo svrsi" i Arenu koja je zatvorena zbog nedostatka novca za njezino održavanje.

Postoji zamisao koja uključuje premještanje splitske Gradske uprave, Upravnog suda i Trgovačkog suda u novoizgrađeni poslovni toranj, rekao je Jovanović i dodao da bi se u tom slučaju zgrada Banovine, u kojoj je sada splitsko Gradsko poglavarstvo, prenamijenila u hotel.

Po Jovanovićevu mišljenju, izgradnja takvoga poslovnog centra vrlo je složen projekt, ali novac prikupljen u njemu osigurao bi normalno funkcioniranje Spaladium arene.

Sljedećih sedam dana, rekao je Jovanović, radit će se prema zaključcima o kojoma se danas dogovorio sa Šundovom.

Komentirajte prvi

New Report

Close