Josipović: Zadaća je svih nas osigurati punu ravnopravnost

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. veljača 2014. u 15:58
Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Upozorio je kako je i danas premalo žena u političkom životu te na visokim položajima u gospodarstvu i drugdje u društvu.

Predsjednik Republike Ivo Josipović, predstavljajući zbornika radova "Uloga i značenje glasovitih žena iz obitelji Zrinski i Frankopan", upozorio je kako je i danas premalo žena u političkom životu te na visokim položajima u gospodarstvu i drugdje u društvu.

"Zadaća je svih nas osigurati punu ravnopravnost, i da samo stručnost i vrline budu jedini kriterij. Također, s druge strane, ženama treba omogućiti da pod jednakim uvjetima steknu sva znanja i sposobnosti potrebne za najviša postignuća", kazao je predsjednik Josipović na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski".

Navodeći kako je položaj žena u vrijeme koje opisuje zbornik, bio puno lošiji nego danas, istaknuo je da su žene iz obitelji Zrinski i Frankopan, u ne osobito povoljnim uvjetima za njihovu afirmaciju, učinile jako puno za svoj narod, državu, tradiciju, povijest i umjetnost.

Govoreći o povijesnom aspektu zbornika naveo je kako i Mađari obitelj Zrinski smatraju dijelom svoje tradicijom, jer se u doba života Zrinskih nacionalnost i nacionalna pripadnost percipirala na drugačiji način nego danas.

Napomenuvši da smo danas često skloni zaboraviti ili prešutiti ulogu važnih ljudi i ne priznati im ono dobro što su učinili, predsjednik Josipović istaknuo je kako zbornik o ulozi i značenju glasovitih žena iz obitelji Zrinski i Frankopan iznimno pridonosi ispravljanju nekih nepravdi u poimanju i percepciji povijesti.

"Vrlo često zanemarujemo ljude i ne odajemo im priznanje za ono dobro što rade. To je pogrešno i nije dobro i za naš napredak", dodao je.

Predstavljajući Zbornik predstojnik Ureda za duhovna dobra Zagrebačke nadbiskupije mons. Juraj Kolarić rekao je da je on rezultat skupa održanog 26. listopada 2012. na temu "Uloga i značenje glasovitih žena iz obitelji Zrinski i Frankopan", i koji je bio nastavak proučavanja utjecaja utjecaja tih obitelji na politički, gospodarski, kulturni, vjerski i nacionalni život u Hrvatskoj.

U zborniku su otisnuta predavanja osmorice predavača koji su prikazali dosadašnje dosege i zaključke hrvatske historiografije o ulozi žena iz obitelji Zrinski i Frankopana na politički, kulturni, književni i vjerski život tog vremena.

Uz to, povjesničari, književnici i vojni stručnjaci pokazali su utjecaj žena iz obitelji Zrinski i Frankopana u procesu otpora prema Habsburškom centralizmu za vrijeme tzv. urote Zrinski i Frankopana.

"Kao promicateljice obiteljskih, odgojnih, vjerskih i nacionalnih vrednota one su zadužile ne samo hrvatsku historiografiju i literaturu, već su svojim utjecajem pridonijele zbližavanju vjerski heterogene sredine", kazao je mons. Kolarić.

"Povijest nam govori o hrabrim ženama koje su svoj život svjesno i dragovoljno žrtvovale za dom i domovinu te tako ušle u kolektivnu svijest svojih naroda kao etičke i moralne vertikale. Takve su bile glasovite žene iz obitelji Zrinski i Frankopan", naglasio je mons. Kolarić.

Predsjednik Josipović na svećanosti je također Zrinskoj gardi Čakovec uručio Priznanje Republike Hrvatske za osobite zasluge u promociji hrvatske povijesti i kulture te očuvanja baštine Zrinskih.

Na priznanju je uime Zrinske garde zahvalio njezin predsjednik Alojzije Sobočanec.

Komentirajte prvi

New Report

Close