Josipović: Nikolićeve izjave ne idu u prilog dobrih odnosa i pomirenja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. studeni 2012. u 18:33
PXL

Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je danas kako izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u srbijanskom dnevniku “Kurir” o tome da je “Oluja” zločin ne idu u prilog dobrih odnosa i pomirenja s Hrvatskom te da će s Nikolićem sjesti za stol tek kada promijeni retoriku.

 Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je danas kako izjave srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u srbijanskom dnevniku "Kurir" o tome da je "Oluja" zločin ne idu u prilog dobrih odnosa i pomirenja s Hrvatskom te da će s Nikolićem sjesti za stol tek kada promijeni retoriku.

"Mi u Hrvatskoj, zagovarajući istinsko pomirenje, stalno spuštamo loptu na zemlju, govorimo o našim dobrim europskim željama, ali susjedi tj. predsjednik Nikolić vidi drugačije situaciju. Mislim da ovakvi nastupi sigurno ne idu u prilog dobrih odnosa i pomirenja", prokometirao je Josipović za Hrvatski radio Nikolićevu izjavu kako se nakon haaške presude s državom koja slavi svoj zločin (Oluju) ne može iskreno, otvoreno i srdačno surađivati.

Dodao je i kako gotovo da ne vjeruje da su takve izjave kakve je Nikolić dao u intervju "Kuriru" dane od političara koji vodi zemlju koja želi biti biti europska.

Upitan kada će sjesti sa srbijanskim predsjednikom za zajednički za stol Josipović je odgovorio da nakon njegovih posljednjih poruka to ne bi imalo puno smisla.

Treba ohladiti situaciju, spustiti loptu na zemlju a za susrete će, kad se steknu uvjeti odnosno kada Nikolić promijeni retoriku, biti dovoljno vremena, naglasio je hrvatski predsjednik.

Ocjenjujući kako je tijekom protekle dvije-tri godine napravljen ozbiljan pomak u hrvatsko-srpskim odnosima Josipović je ustvrdio kako je šteta što Nikolić i neki drugi dužnosnici u Srbiji sa svojim izjavama i postupcima zaustvljalju taj proces. "Ako baš ne možemo napredovati u tim odnosima, a moje očekivanje je bilo da napredujemo, (hajde) da barem ne rušimo ono što je postignuto. Ja se nadam da će biti dovoljno mudrosti da se i s druge strane Dunava shvati da su dobri odnosi zajednički interes", poručio je.

Na pitanje zašto zločini nakon Oluje nisu bili dovoljno istraženi Josipović je kazao kako je to bila jedna od ozbiljnih pogrešaka. "Pogreška je bila što su se prvo zločini dopustili. Neke zločine ne možete spriječiti, ali trebalo je poduzeti više preventivinih mjera", naglasio je dodavši kako su žrtve hrvatski državljani, a kuće koje su popaljene su kuće ovdje u Hrvatskoj koje uostalom sad obnavljamo o svom trošku. "Hrvatska nije smjela dopustiti da se ti zločini dogode u toj mjeri, a kada su se dogodili trebalo je odmah reagirati", ustvrdio je Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu".

Po njegovom mišljenju Hrvatska bi trebala obeštetiti generale Antu Gotovinu i Mladena Markača. "Mi imamo mehanizam, postoje propisi koji uređuju kakva i kolika naknada pripada onima koji su neosnovano bili pritvoreni", naglasio je dodavši kako su generali Gotovina i Markač zasigurno heroji Domovinskog rata no, kazao je, nisu i jedini jer smo imali puno ljudi koji su dali velik doprinos u Domovinskom ratu.

Upitan o slučaju ravnatelja jedne zagrebačke osnovne škole koji je prošle godine smijenjen s mjesta ravnatelja jer je u školi vješao slike Gotovine i Markača, Josipović je rekao kako živim osobama iz javnog života nije mjesto na slikama u javnim prostorima. Kada je riječ o drugim simbolima, poput vjerskih simbola, kazao je kako nema ništa protiv, ali pod uvjetom nediskriminatornosti odnosno mora postojati jednaka mogućnost i za pripadnike drugih vjera ili drugog svjetonazora.

Na pitanje može li se, ako presuda bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu bude potvrđena, poništiti dioničarski ugovor između Ine i MOL-a Josipović je rekao da ako presuda bude takva da je ugovor rezultat kaznenog djela, naravno da je moguće.

Predsjednik Josipović rekao je i kako je za uvođenje poreza na nekretnine. Osobno, kazao je, ima neke nekretnine na koje će plaćati više poreza nego do sada no drži da je to pravedno. "Poreza mora biti, zbog njih uživamo u besplatnom školstvu, zdravstvu i mirovinama i bez poreza nema socijalne države. Međutim prava socijalna država vodi računa da oni koji više imaju više tereta i snose", rekao je Josipović.

Komentirajući krizu u Koaliciji nastaloj zbog tog poreza na relaciji SDP-HNS Josipović je kazao kako je riječ o jednom od nesporazuma ili problema koji se javljaju u koalicijama, a za koji vjeruje da će se uz više ili manje buke ili međusobnih optuživanja o tome tko je kriv, ipak razriješiti. Dodao je i kako osobno ne vjeruje da bi moglo doći do prijevremenih parlametarnih izbora.

Za izvješće saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost o obavljenom nadzoru nad službama uključenih u aferu praćenja djelatnika SOA-e rekao je kako mu je drago što je konstatirano da nije bilo nezakonitosti. Mišljenja je i kako bi bilo dobro da se razmotre određene promjene u zakonodavstvu te da se na neki način uvede više nadzora u te tzv. ispise.

Komentirajte prvi

New Report

Close