Josipović: Bolje je ući sada u EU nego u sljedećem desetljeću

Autor: Poslovni.hr , 15. lipanj 2013. u 11:21
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Predsjednik Josipović tvrdi da glavninu krize nije generirala sama EU, nego nacionalne ekonomije pojedinih zemalja.

Predsjednik Republike Ivo Josipović u intervjuu za Jutarnji list komentirao je najvažnija aktualna događanja, među ostalim se osvrnuvši na skorašnju proslavu ulaska Hrvatske u EU. "Proslava će biti lijepa i jednostavna, financijski primjerena trenutku u kojemu živimo. Bit će moderno koncipirana, uz sudjelovanje respektabilne umjetničke ekipe. Vlada organizira proslavu u suradnji s HRT-om. Prema dosadašnjim najavama, očekujem izvrstan odaziv stranih državnika. Bit će to najveći skup državnika u našoj povijesti. Kad je riječ o sudjelovanju građana, svi su pozvani na Trg bana Jelačića 30. lipnja uvečer. I na lokalnim razinama, čujem, bit će prilično događanja. Osim toga, mnoge od europskih zemalja zaželjet će nam dobrodošlicu priredbama u svojim zemljama, često i uz sudjelovanje naših umjetnika", kazao je Josipović.

Na pitanje ulazimo li prekasno u EU, Josipović kaže kako je sada potpuno suvišno razglabati što bi bilo da je bilo. "Ući danas u EU sigurno je manje dobro nego da smo to učinili prije deset godina. Ali, sigurno je mnogo bolje nego da se to dogodi u sljedećem desetljeću. Problemi koji su evidentni rezultat su gospodarske krize, ali i one institucionalne i političke. EU još traži odgovor na krizu. Tvrdim da glavninu krize nije generirala sama EU, nego nacionalne ekonomije pojedinih zemalja. Eto, i mi imamo vrlo ozbiljnu, autonomnu krizu. Ali, zajedno je lakše. Zamislite što bi bilo, recimo, s Grčkom da nema podršku EU!? Odgovor na krizu zasigurno nije raspad EU ili redukcija zajedničkih funkcija. Mislim da je upravo obrnuto, da je ‘više Europe’ odgovor na probleme u kojima se nalazimo", kaže među ostalim predsjednik.

"Ne zaboravimo, Hrvatskoj je EU velika prilika. Na raspolaganju su nam fondovi koji premašuju iznos stranih investicija koje imamo zadnjih godina. Otvara nam se novo tržište, postajemo zanimljivi drugima. Zamislite što bi dugoročno značilo biti mala, ne osobito bogata zemlja na rubu Europe, a institucionalno izvan nje!? Značilo bi potpunu marginalizaciju, ekonomsku, kulturnu i političku. U cjelini, kao društvo, kao država, imamo priliku koju ne smijemo propustiti!", kazao je Josipović za Jutarnji list.

Komentari (2)
Pogledajte sve


Sto ce biti sa Hrvatskom poslije ulaska u EU,to sve zavisi o politicarima i o tome koliko su kopetetni da lobiraju za svoju drzavu ,ako im je stvarno stalo da se stanje popravi u njoj,,,

I ovako kasnimo. Trebali smo uci 2004., skoro 10g kasnimo. Propusteni fondovi, ulaganja… no sto je, tu je. Bolje i to nego kao drugi oko 2025., ako i tada.

Sto ce biti sa Hrvatskom poslije ulaska u EU,to sve zavisi o politicarima i o tome koliko su kopetetni da lobiraju za svoju drzavu ,ako im je stvarno stalo da se stanje popravi u njoj,,,

New Report

Close