Joe Biden: Hrvatska može postati regionalno energetsko središte

Autor: Marija Brnić , 25. studeni 2014. u 11:06
Reuters

Američki potpredsjednik Joe Biden Hrvatsku je na upravo održanom energetskom i ekonomskom summitu Atlantskog vijeća u Istanbulu označio kao potencijalno regionalno energetsko središte.

Američki potpredsjednik Joe Biden Hrvatsku je na upravo održanom energetskom i ekonomskom summitu Atlantskog vijeća u Istanbulu označio kao potencijalno regionalno energetsko središte.

“Energetska sigurnost sljedeće je poglavlje europskog projekta integracije i širenja tržišta, koji je počeo prije nekoliko desetljeća s ugljenom i čelikom. Vlade i Europska komisija trebaju ići ruku pod ruku s privatnim sektorom kako bi se osigurala različitost u izvorima goriva od obnovljivih izvora do ugljikovodika, kao i raznolikost u zemljama porijekla i više međusobnog povezivanja, odnosno dobavnih pravaca koji su pouzdaniji, pa sve do novih cjevovoda za LNG postrojenja”, istaknuo je Biden.

Ruska politika u Ukrajini i ilegalna okupacija Krima, ustvrdio je, za sve predstavljaju upozorenje da ima još dosta posla kako bi se realizirao strateški cilj mirne i slobodne Europe, a energetska sigurnost, napominje, prioritetna je. Prošle je godine Europska unija stvorila mehanizam za identifikaciju i financiranje najvažnijih energetskih projekata, ali Biden ističe da je potrebno donijeti i teške odluke za određivanje prioriteta te integraciju srednje i istočne Europe. Rumunjsku on tako vidi ključnom za isporuku plina za susjedne zemlje.

“Hrvatska je druga zemlja s potencijalom da postane regionalno energetsko čvorište, ako to čini pametnim ulaganjima i uz potporu EU, te ako to radi u suradnji sa svojim susjedima”, istaknuo je američki potpredsjednik, ne ulazeći u detalje o projektima kojima bi se to realiziralo. 

Komentari (3)
Pogledajte sve

SRAM VAS BILO!!!
“istaknuo je američki potpredsjednik, ne ulazeći u detalje o projektima kojima bi se to realiziralo.” ???
SRAM VAS BILO, čak je i B92 prenio o kojim se projektima radi!
“ON JE POSEBNO ISTAKAO I GRADNJU GASOVODA OD KASPIJSKOG JEZERA DO ITALIJE KOJIM ĆE PLIN IZ AZERBEJDŽANA STIZATI U EVROPU. REČ JE PROJEKTU ČIJI JE I HRVATSKA VAŽAN DEO.”
“Kada govore o hrvatskoj ulozi u suzbijanju energetske dominacije Rusije u Evropi, američki zvaničnici pre svega misle na gradnju LNG terminala na Krku”

“Stejt department je odlučio da pomogne hrvatskoj vladi u realizaciji projekta, … Pritisak je urodio plodom jer je EK nedavno odobrila pet miliona evra za izradu tehničke dokumentacije i modela finansiranja gradnje terminala.”
itd.
http://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2014&mm=11&dd=25&nav_id=928170

“I one zalihe zemnog plina (Jadran) i nafte u Hrvatskoj, odmah nakon otkrivanja, počinju biti predmet istraživanja stranih naftnih megakompanija, a nedugo nakon toga i njihovog vlasništva, kroz korupciju i rasprodaju domaćih firmi (slučaj Sanader). Hrvatska, zahvaljujući masonskim političarima otvorenih ruku Novom svjetskom poretku daje apsolutno sve što se od nje traži i zbog toga je omiljena.”

Vaš link …

[emo_palacg]

New Report

Close