Zašto je Joe Bašić odlučio spasiti Ultru u Hrvatskoj

Autor: Marija Crnjak , 09. svibanj 2017. u 12:00
Bušljeta ispao, MPG Live kreće u produljenje ugovora za još pet godina /Marko Lukunić/PIXSELL

Posjetitelji se mogu veseliti ovogodišnjem festivalu, kažu američki vlasnici koji će sada surađivati samo s Bašićem.

Joe Bašić i njegova tvrtka MPG Live vratili su se u organizaciju festivala Ultra Europe s ambicioznim planovima. Ne samo da će se ipak održati jubilarno peto izdanje tog festivala u Splitu koje je bilo upitno, već Bašić s američkim nositeljem licencije planira produžiti ugovor o Ultri na još pet godina.

Iz projekta izlazi Nikola Bušljeta i njegova Adria MM Produkcija, iz koje je Bašić izišao 2015. godine zbog organizacije drugih koncerata, te će MPG Live biti jedini domaći organizator i promotor Ultre. "Za peto izdanje festivala Ultra Europe mi iz brenda Ultra Worldwide smo u suradnji s našim istaknutim lokalnim partnerima poduzeli važne korake kako bismo osigurali da i ovo izdanje bude slavlje u skladu s visokim standardima koje brend Ultra Worldwide zahtjeva. Posjetitelji se mogu nastaviti veseliti ovogodišnjem izdanju festivala i budućim događanjima koja će nositi brend Ultra, a koja će se održati narednih godina u Hrvatskoj", jučerašnja je službena izjava tvrtke Ultra Worldwide, koja zahvaljuje obožavateljima, glazbenicima, ali i lokalnim vlastima, partnerima i ostalima koji su pružali podršku za festival.

Objava je prije par tjedana krenula po svim društvenim mrežama kako bi se ublažili negativni učinici niza objava da je ovogodišnje održavanje festivala upitno. U medijima je tako osvanula i vijest da je Bušljeta tužio Ultra Worldwide nakon neuspješnih pregovora za novi ugovor, i optužio ih za neosnovano bogaćenje, lažno predstavljanje, raskid ugovora, prijevaru i protupravnu zapreku u poslovnoj suradnji. Sukoba je i bilo i kod kuće, jer promotori nisu uspjeli dobiti traženih 6-10 milijuna kuna pomoći od destinacija, odnosno Hrvatske turističke zajednice, lokalnih TZ-ova, hotelijera od kojih traže jeftiniji smještaj. Usto, još nije reguliran najam Poljuda s vodstvom Hajduka. Joe Bašić tvrdi da se svi prijepori mogu riješiti, te da bi odlazak festivala imao nemjerljive posljedice za Split i za Hrvatsku kao turističku destinaciju.

Zbog toga se odlučio vratiti u organizaciju festivala, pojašnjava za Poslovni dnevnik povratnik iz Kanade koji je ovaj festival doveo 2013., da bi nakon trećeg izdanja izašao iz projekta zbog organizacije drugih koncerata. "Pronaći ćemo rješenje da stanemo iza organizacije i odradimo festival ove godine što bolje, kako bismo potpisali novi ugovor za narednih pet godina. Osjećam osobnu odgovornost prema posjetiteljima festivala, ali i sponzorima i klijentima i ne želim dozvoliti da festival Ultra Europe ode iz Hrvatske jer bi to bio velik gubitak i za Hrvatsku i za Split. Teško možemo zamisliti kakvu bi štetu izazvalo da otkažemo događanje za koje su posjetitelji već kupili ulaznice", ističe Bašić koji kani iskoristiti sve pregovaračke kapacitete kako bi se zadovoljile sve strane.

Prema podacima Adria MM Produkcija o Ultra Europe, festival generira potrošnju od 288 milijuna kuna – dovodi dnevno 35.000 posjetitelja koji troše po 200 eura dnevno. Ostvaruje se 300 tisuća noćenja i oko 140 tisuća obroka po restoranima.

"Ultra Europe ostvaruje više od milijardu impresija godišnje na društvenim mrežama i ne znam koje drugo događanje bi Hrvatska mogla organizirati da postignemo ovakav efekt. Uz to, kroz ovaj smo se festival uspjeli jako dobro afirmirati u segmentu mladih, a radi se o segmentu koji je najteže privući. Mladima nije važna obična reklama, oni idu tamo gdje je njima kul, a festival Ultra Music je već drugu godinu zaredom, proglašen najboljim festivalom na svijetu", ističe Bašić. Iako tvrdi da organizator svakog ovakvog događanja prvo mora osigurati da mu projekt bude financijski održiv bez da ovisi o pomoći države ili lokalnih uprava, Bašić smatra da Ultra Europe zaslužuje potporu destinacija kojima doprinosi. "Ne želim se razbacivati brojevima, no tko god je svjestan učinaka festivala Ultra Europe zna da se radi o ulaganju, a ne jednokratnoj pomoći. Ulaganje od 100 tisuća mora se vratiti kao milijun, a ovaj festival svakako ima takav učinak", zaključuje Bašić.

Komentirajte prvi

New Report

Close