Jesmo li spremni na novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom?

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2018. u 09:43
Foto: PD

Ovogodišnji Waste Expo odvija se u trenutku kada lokalne zajednice dovršavaju vlastite planove gospodarenja otpadom, koji moraju biti usklađeni s novim propisima donesenima tijekom 2017. godine.

Do kraja siječnja 2018. svi gradovi i općine imaju obvezu donijeti plan gospodarenja otpadom temeljem Zakona o gospodarenju otpadom i Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom. Neki gradovi, poput Krka i Preloga, već imaju u praksi uspostavljen sustav gospodarenja miješanim komunalnim otpadom na tragu odredbi nacionalnog Plana. Međutim, pravi pomaci očekuju se na područjima velikih gradova, u kojima većina stanovništva živi u višestambenim zgradama.

Na pitanje može li svaki grad ili općina pronaći za sebe adekvatno rješenje temeljem vlastitih specifičnosti i potreba, ili postoje zadana, poznata rješenja koja se mogu implementirati na području svake samouprave odgovorit će u sklopu panel diskusije „Gradovi u sustavu gospodarenja komunalnim otpadom i modeli financiranja“ predstavnici izvršnih i lokalnih vlasti te stručnjaci na području gospodarenja otpadom.

Panel diskusija će se održati 28. veljače u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski na šestom izdanju konferencije Croatia Waste Expo. Croatia Waste Expo je stručno-poslovna konferencija posvećena biznisu gospodarenja otpadom te je postala tradicionalno mjesto susreta i razgovora predstavnika izvršnih i lokalnih vlasti, servisnih kompanija, projektnih developera, financijskih institucija i proizvođača industrijske opreme. Manifestacija je idealna prilika za prezentaciju novih politika državnog okolišnog sektora, koja će poslužiti kao putokaz privatnim tvrtkama, javnim komunalnim poduzećima i financijskom sektoru za buduća ulaganja.

Ovogodišnji Waste Expo odvija se u trenutku kada lokalne zajednice dovršavaju vlastite planove gospodarenja otpadom, koji moraju biti usklađeni s novim propisima donesenima tijekom 2017. godine. Stoga je cilj konferencije okupiti predstavnike lokalne samouprave, komunalnih poduzeća te državnih agencija i institucija s ciljem edukacije i razmjene iskustava na području gospodarenja otpadom.

Ako vas zanima je li Hrvatska spremna na izazove koja nam promjene u propisima nose, pridružite se konferenciji. Preliminarni program s popisom stručnih predavanja i prezentacija te govornike možete saznati ovdje, a svoje mjesto možete osigurati putem prijave.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Naravno da nismo. Vi Hrvatske bud.ale bi trebale imate tvornice koji će obrađivati taj otpad.
Osim za staklo i papir mi to nemamo.

Njemačka je prvo izgradila tvornice za obradu otpada u nove sirovine.
Tek onda je počela selektirano prikupljati otpad.

Prije toga je imala spalionice otpada kojom je grijala gradove i proizvodila struju.
Ako odvojite otpad onda nemate gorivo za spalionicu.

Koji su naše obveze za obradu otpada bilo je najpametnije da smo izgradili tu jednu spalionicu otpada u Zagrebu,

Ovako ćemo plaćati penale više nego što nijemci zarađuju od otpada.

ovako slabom i nekonkurentnom gospodarstvu, stavimo jos jedan uteg oko vrata…samo tako

New Report

Close