Jedan od najboljih splitskih kirurga napustio Hrvatsku i otišao raditi u Norvešku: ‘Vratit ću se kad budem u penziji’

Autor: Poslovni.hr , 12. lipanj 2019. u 09:04
Foto: Getty Images

Izjavio je da je iznimno zadovoljan te svojim kolegama u Splitu poželio puno uspjeha u budućem radu.

Splitski KBC svako malo napusti neki vrsni stručnjak, koji prihvati izdašnu ponudu a nedavno je otišao, prema riječima njegovih kolega ali i pacijenata, jedan od najboljih kirurga Kanito Bilan, subspecijalist traumatolog. Danas radi u jednoj norveškoj bolnici. 

"Kanito je izvrstan liječnik, jedan od najboljih kirurga s kojim sam radio u splitskoj bolnici. Otišao je u Norvešku i koliko čujem iznimno je zadovoljan, i uvjetima i plaćom koja je neusporedivo veća nego kod nas. Da bi ga primili morao je uspješno položiti norveški jezik, zatim nostrificirati diplome i još neke provjere, a to je sve trajalo oko četiri mjeseca. Sve mu je to organizirala agencija, a u Norveškoj su mu priznali zvanje ortoped – traumatolog", otkrio je za Slobodnu Dalmaciju splitski liječnik, koji također razmišlja o odlasku iz Splita.

Sam Bilan potvrdio je za list da od nedavno radi u bolnici u norveškom gradu Namsosu. Izjavio je da je iznimno zadovoljan te svojim kolegama u Splitu poželio puno uspjeha u budućem radu. Na pitanje postoji li mogućnost da se vrati samo je rekao: kad budem u penziji.

Podaci Hrvatske liječničke komore pokazuju da je od ulaska Hrvatske u EU ukupno 1655 liječnika zatražilo izdavanje potvrda u svrhu priznavanja njihovih stručnih kvalifikacija u drugim zemljama, od toga u zadnjih godinu dana njih 218.

"Od ulaska Hrvatske u EU, njih 680 prekinulo je radni status u Hrvatskoj, od toga zadnju godinu dana njih 136. Od tih 680 liječnika koji su prekinuli radni status u Hrvatskoj, njih 458 HLK-u je prijavilo da radi u inozemstvu. Najčešće države odlaska su Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Austrija i Švedska, a najčešće specijalizacije su anesteziologija, interna medicina, opća kirurgija, radiologija i psihijatrija", navodi Smiljana Škugor Hrnčević, glasnogovornica Komore.  

U Švedskoj i Norveškoj liječnici specijalisti znaju dobivati bruto plaću između 10 i 12 tisuća eura, u što se ne ubrajaju prekovremeni sati. Svaka minuta prekovremenog rada se uredno plaća i nema šanse da vas netko zakine.

Neto plaća nakon svih odbitaka iznosi između 6 i 8 tisuća eura, a troškovi života u manjim norveškim gradovima nisu bitno veći od primjerice troškova života u Zagrebu i Splitu. Specijalist s dežurstvima u nekoj hrvatskoj bolnici dobije do 1500 eura, pa je onda jasna računica zašto odlaze, zaključuje Slobodna Dalmacija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close