Jedan od najboljih splitskih kirurga napustio Hrvatsku i otišao raditi u Norvešku: 'Vratit ću se kad budem u penziji'

Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Izjavio je da je iznimno zadovoljan te svojim kolegama u Splitu poželio puno uspjeha u budućem radu.

Splitski KBC svako malo napusti neki vrsni stručnjak, koji prihvati izdašnu ponudu a nedavno je otišao, prema riječima njegovih kolega ali i pacijenata, jedan od najboljih kirurga Kanito Bilan, subspecijalist traumatolog. Danas radi u jednoj norveškoj bolnici. 

"Kanito je izvrstan liječnik, jedan od najboljih kirurga s kojim sam radio u splitskoj bolnici. Otišao je u Norvešku i koliko čujem iznimno je zadovoljan, i uvjetima i plaćom koja je neusporedivo veća nego kod nas. Da bi ga primili morao je uspješno položiti norveški jezik, zatim nostrificirati diplome i još neke provjere, a to je sve trajalo oko četiri mjeseca. Sve mu je to organizirala agencija, a u Norveškoj su mu priznali zvanje ortoped – traumatolog", otkrio je za Slobodnu Dalmaciju splitski liječnik, koji također razmišlja o odlasku iz Splita.

Sam Bilan potvrdio je za list da od nedavno radi u bolnici u norveškom gradu Namsosu. Izjavio je da je iznimno zadovoljan te svojim kolegama u Splitu poželio puno uspjeha u budućem radu. Na pitanje postoji li mogućnost da se vrati samo je rekao: kad budem u penziji.

Podaci Hrvatske liječničke komore pokazuju da je od ulaska Hrvatske u EU ukupno 1655 liječnika zatražilo izdavanje potvrda u svrhu priznavanja njihovih stručnih kvalifikacija u drugim zemljama, od toga u zadnjih godinu dana njih 218.

"Od ulaska Hrvatske u EU, njih 680 prekinulo je radni status u Hrvatskoj, od toga zadnju godinu dana njih 136. Od tih 680 liječnika koji su prekinuli radni status u Hrvatskoj, njih 458 HLK-u je prijavilo da radi u inozemstvu. Najčešće države odlaska su Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Austrija i Švedska, a najčešće specijalizacije su anesteziologija, interna medicina, opća kirurgija, radiologija i psihijatrija", navodi Smiljana Škugor Hrnčević, glasnogovornica Komore.  

U Švedskoj i Norveškoj liječnici specijalisti znaju dobivati bruto plaću između 10 i 12 tisuća eura, u što se ne ubrajaju prekovremeni sati. Svaka minuta prekovremenog rada se uredno plaća i nema šanse da vas netko zakine.

Neto plaća nakon svih odbitaka iznosi između 6 i 8 tisuća eura, a troškovi života u manjim norveškim gradovima nisu bitno veći od primjerice troškova života u Zagrebu i Splitu. Specijalist s dežurstvima u nekoj hrvatskoj bolnici dobije do 1500 eura, pa je onda jasna računica zašto odlaze, zaključuje Slobodna Dalmacija. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve