Jedan hrvatski grad sve više nalikuje na selo, trećina stanovnika se iselila

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Osnovna, srednja škola i vrtić sve zajedno broje tristotinjak djece.

"Kad su nas proglasili gradom, imali 5000 stanovnika, a danas imamo oko 3000. Dakle, puno nas je manje. Tu problem nastaje koji treba rješavati. Nije bitno hoćemo li biti grad ili općina, bitno da se u ovom naselju dobro živi", kaže gradonačelnik.

Čabar je grad koji više nalikuje na selu, a kojeg muči kroničnan odljev stanovništva.

Mještani koji žive u okolici Čabra na posao odlaze u susjednu Sloveniju, u Rijeku ili u Delnice.

"Industrija u našem kraju je izumrla, a građevinske firme u Sloveniji ipak traže i diplomirane inžinjere strojarstva", rekao je Damjan Malnar iz Tršća za Novu TV.

Jedan od većih problema je i prometna povezanost. Cestu do Delnica kroz kupsku dolinu građani su čekali više od 20 godina. Njome nažalost ljudi više odlaze nego dolaze. Osnovna, srednja škola i vrtić sve zajedno broje tristotinjak djece.

"Kad su nas proglasili gradom, imali 5000 stanovnika, a danas imamo oko 3000. Dakle, puno nas je manje. Tu problem nastaje koji treba rješavati. Nije bitno hoćemo li biti grad ili općina, bitno da se u ovom naselju dobro živi", rekao je gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel.

Skijaški centar u Tršću zatvoren je već desetak godina. Snijega kao glavnog preduvjeta za skijanje ne nedostaje, no skijalište mogu ponovno pokrenuti samo vlasnici – Hrvatske šume.

U miru, tišini i netaknutoj prirodi ovdje za vrijeme ljetnih mjeseci uživaju gosti iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!