Je li Golužina Aorta rupa u zakonu?

Autor: Marija Crnjak , 08. prosinac 2017. u 10:00
Trpimir Goluža, čelnik HLK-a/Žarko Bašić/PIXSELL

Komora je osnovala tvrtku koja se bavi savjetovanjem, ali i poslovanjem s nekretninama i rentanjem stanova, izdavaštvom….

Iako nijedan zakon ne daje izričito pravo Hrvatskoj liječničkoj komori za osnivanje tvrtke, to joj se ni ne zabranjuje.

Stoga se osnivanje tvrtke Aorta d.o.o. koju je Komora otvorila u srpnju, između ostalog i za iznajmljivanje apartmana u centru Zagreba, može smatrati zakonitim dok se ne dokaže protivno.  Tako se može sažeti sadržaj odgovora kojeg je Vlada na sjednici u četvrtak dala na zastupničko pitanje Silvana Hrelje i Siniše Varge koji osporavaju zakonitost osnivanja Aorte. U Vladi, doduše, priznaju nedorečenost regulative kad su u pitanju uvjeti za osnivanje tvrtki od strane ustanova kakva je HLK, te napominju da će Ministarstvo zdravstva pratiti "predmetno pitanje".

Zato najavljuju da je u pripremi novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji detaljno uređuje upravni nadzor nad provedbom zakona i drugih propisa te zakonitošću rada i postupanja komora u zdravstvu i drugih pravnih osoba te lokalne uprave koji imaju ovlasti u zdravstvenoj djelatnosti. Kako je poznato, Komora je tvrtku Aorta osnovala za savjetovanje i usluge, bave se organizacijom seminara, edukacijom i savjetovanjem za članove, poslovnim savjetovanjem, poslovanjem s nekretninama i iznajmljivanjem nekretnina za članove. Registrirana je i za djelatnosti tiska, izdavaštva, za sve vezano za distribuciju Liječničkih novina. Prilikom osnivanja pojasnili su kako je cilj stvaranje dodane vrijednosti za unapređenje i zaštitu interesa članova, što nam je jučer pojasnio i šef HLK Trpimir Goluža.

Zastupnici Hrelja i Varga u svom pitanju ističu kako ni Zakon o zdravstvenoj zaštiti niti Zakon o liječništvu ne daju izričito pravo HLK da osnuje trgovačko društvo za cijeli niz djelatnosti koji nemaju nikakve veze s razlogom zašto je Komora osnovana, a to je zaštita pacijenata. Bivši ministar Varga tvrdi da se zakoni provode selektivno, te podsjeća na dva primjera u svom mandatu.

"Zakoni trebaju biti jednaki za sve, bez obzira tko je na vlasti, a to se sada ne događa. Dok sam bio ministar, ove iste pravne službe tumačile su da nije dozvoljeno ono što izrijekom nije navedeno u zakonu. Zbog toga HZZO nije mogao osnovati tvrtku kćer koja bi se bavila dopunskim zdravstvenim osiguranjem, a Ministarstvo nije moglo osnovati tvrtku za medicinski turizam, kako bi se omogućila drukčija isplata plaća u djelatnostima zdravstvenog turizma u ustanovama. Drugim riječima, pravna tumačenja ne vrijede za sve jednako", podsjeća Varga, te dodaje kako je Vlada jasno poručila da će mijenjati zakon kako bi protuzakonit postupak HLK postao zakonit. Najavjuje da će upit na tu temu poslati i saborskom Odboru za zakonodavstvo.

Goluža ne vidi nikakvu zakonsku zapreku za osnivanje tvrtke, što u Hrvatskoj može svaka fizička i pravna osoba. Ističe da je osnivanje Aorte prošlo bez problema u svim institucijama, od Trgovačkog suda do Porezne uprave. "HLK osnovana je Zakonom o liječništvu, ima status pravne osobe, i odredbama Zakona ničim nije isključena mogućnost Komori da osnuje tvrtku, za što po Zakonu nije bilo ni potrebno tražiti suglasnost od bilo kojeg tijela ili institucije", pojašnjava Goluža zakone. Trpimir Goluža nije nam precizirao kakve prihode Aorte očekuje u prvoj godini poslovanja, no ističe da će "svi prihodi biti namijenjeni za projekte od kojih će koristi isključivo imati članovi Komore, a cjelokupno poslovanje Aorte bit će krajnje transparentno i sukladno svim zakonskim propisima."

Komentari (1)
Pogledajte sve

Goluža je “tup ko stup”!

New Report

Close