‘Jakovina bi trebao biti ministar financija’

Autor: Agencija VLM , 25. studeni 2012. u 12:24
Tihomir Jakovina (PXL)

Ministar Jakovina za Vladu štedi tako što uništava hrvatsko selo i poljoprivredu, kaže Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka.

Tihomir Jakovina u ovoj vladi ne bi trebao biti ministar poljoprivrede već ministar financija, jer za vladu štedi tako da uništava hrvatsko selo i poljoprivredu – poručio je danas iz Bjelovara Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka, reagirajući na rebelans proračuna u kojem su, kako tvrdi, hrvatski poljoprivrednici ponovo najveći gubitnici.

Podsjećajući da su potpore poljoprivrednicima u 2011. godini iznosile 3,2 milijarde kuna, Mlinarić istiće da je u poračunu za 2012. taj iznos smanjen na 2,4 milijarde,a rebalansom sada iznosi tek milijardu i 900 milijuna kuna. Podsjeća da su obveze Hrvatske koje je potpisala prema EU 5,5 milijardi kuna, odnosno, kako tvrdi, za potpore bi se svake godine moralo isplatiti barem tri milijarde kuna.

– Postavlja se pitanje kako će hrvtaski poljoprivrednici biti konkurentni sljedeće godine kada uđemo u EU – pita se Mlinarić i dodaje da u Europi misle da hrvatska poljoprivreda dobiva ono što je potpisano, a to je 5,5 milijardi kuna, no to jednostavno nije istina. Uz sve to hrvatski seljaci su u ovoj godini pretrpjeli i štetu od mraza i suše u iznosu od 2,5 milijardi kuna, tako da je selo u posljednje dvije godine, tvrdi, izgubilo između tri i pol i četiri milijarde kuna.

– Zamislite vi kakav je to udarac selu i seljacima – ističe dodajući da će hrvatski poljoprivrednici zahvaljujući ovakvoj politici u EU ući ne kao oziljni proizvđači, nego kao socijalni slučajevi.

Komentirajte prvi

New Report

Close