Izvoz u SAD upola manji nego lani, u Rusiju 30 posto

Autor: Jadranka Dozan , 09. srpanj 2018. u 22:01
Vozila izvozu donijela rast od 350 mil. kuna, Fotolia

Blago poboljšan svibanjski skor popravio je onaj petomjesečni na 1,2 posto u kunskoj protuvrijednosti.

Rast vrijednosti robnog izvoza ove je godine znatno sporiji nego prethodnih, ali u međugodišnjim usporedbama drugi kvartal se pokazuje nešto boljim od prvoga.

Nakon lanjske dvoznamenkaste stope rasta (12,5% u kunama i 13,5% u eurima), izvoz ove godine raste više-manje simbolično: u prva četiri mjeseca 1% (u eurima 1,3%), a uz nešto bolji svibanjski rezultat i petomjesečni skor se blago poboljšao, na 1,2% mjereno kunskom protuvrijednošću i 1,6% u eurima. Pritom je izvoz u zemlje EU povećan za oko dvije milijarde kuna (+7,6%), dok je na ostala tržišta oko 1,6 mlrd. kuna ili 10% manji nego u istom razdoblju lani.

Detaljni podaci zasad su dostupni zamo za prva četiri mjeseca, a oni pokazuju da je izvoz u zemlje Cefte i dalje s blago negativnim predznakom (-2,3%), dok je npr. u SAD pao čak 56 posto (s 1,7 mlrd. na 750 mil. kuna), a u Rusiju 30 posto.

Promatrano po djelatnostima, padom izvoza ističe se farmaceutika koja je godina prednjačila stopama rasta, a do kraja travnja njezin izvoz manji je 17,3% ili gotovo pola milijarde kuna nego lani. Izvoz brodova pao je za više od petine ili oko 200 mil. kuna. Ipak prerađivačka industrija u cjelini bilježi rast izvoza za oko 1,1 milijardu ili 4,1%.

Postotnim rastom najviše su se istaknuli duhanski proizvodi, ali valja primijetiti da su, primjerice, motorna vozila znatno pridonijela rastu i izvoza i uvoza: izvoz je veći 350 mil. kuna ili 28,6 posto, a uvoz je porastao čak 700 mil. ili 17 posto.

Komentari (3)
Pogledajte sve


Izvoz motornih vozila … malo smo popili.

rent a car uveze, koristi jednu sezonu, izveze, čudno ?
ima naravo i ostalih koji uvezu i izvezu

@dragon2000,
da, u prva četiri mjeseca izvoz motornih vozila 1,56 mlrd. kuna.
gdje su proizvedena, druga je priča (uvoz je bio 4,8 mlrd. kn)

Izvoz motornih vozila … malo smo popili.

New Report

Close