Izgradnja novog dječjeg vrtića nakon 30 godina: U gradskoj vijećnici prezentirano idejno rješenje dječjeg vrtića i jaslica na Zelenki

Autor: Poslovni.hr , 25. veljača 2016. u 15:36
Foto: http://makarska.hr

Prema podatcima idejnog rješenja vrtić i jaslice osmišljeni su tako da omoguće smještajni kapacitet 110 djece predškolske dobi.

Na jučerašnjoj prezentaciji u gradskoj vijećnici predstavljeno je idejno rješenje izgradnje vrtića i jaslica za naselje Zelenka, čijom bi realizacijom Makarska, nakon 30 godina dobila vrtić kao samostojeći objekt. Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Tonći Bilić, projektant Leon Lulić iz arhitektonskog biroa Prostor, predsjednica Gradskog vijeća Jagoda Martić, dogradonačelnik Miroslav Družianić, ravnateljica Dječjeg vrtića „Biokovsko zvonce“ Snježana Ninčević, te stručna suradnica u Gradskoj upravi Sonja Duka.

– Projekt vrtića ili mreže predškolskog odgoja je jedan od predizbornih planova u kampanji. Smatramo da dosadašnja mreža dječjih vrtića nije adekvatna i da bi se trebala formirati na samostalnim objektima i to na tri lokacije u uz centar grada na zapadu i istoku. Ideja o izgradnji vrtića na Zelenki je odavno bila prisutna. Bivša gradska uprava htjela je prenamijeniti lokaciju na kojoj će se izgraditi budući dječji vrtić i jaslice, no zahvaljujući tadašnjoj opoziciji to se nije dogodilo. Riječ je o lokaciji koja je u vlasništvu grada zbog čega je nepotrebno traženje lokacijske dozvole nego se odmah može prijeći na ishođenje građevinske dozvole. – izjavio je gradonačelnik Tonći Bilić.

– Gradska parcela prepoznata je kao idealno mjesto za izgradnju vrtića i jaslica. Bogata je zelenom površinom, ima razrađenu pristupačnost pješacima, te se nalazi u neposrednoj blizini osnovne škole, crkve i stambenog naselja koje predstavlja idealno okruženje kako bi se upotpunio život vrtića. Lokacija namijenjena za izgradnju podijeljena je na dva dijela, jedan služi za obrazovnu funkciju, a drugi za izgradnju parka za korisnike vrtića ali i djecu iz okolnih naselja. Obrazovni dio sastoji se od četiri skupine jasličkog i četiri vrtićkog uzrasta, a koji će moći pohađati djeca svih dijelova grada Makarske –najavio je projektant Lulić.

Prema podatcima idejnog rješenja vrtić i jaslice osmišljeni su tako da omoguće smještajni kapacitet 110 djece predškolske dobi. Vrtić također ima osmišljen prostor koji bi služio za izolaciju djece, koja su podlegla gripi ili nekoj vrsti viroze, olakšani pristup invalidima i dizalo unutar vrtića što djeci osigurava mogućnost pristupa svakom prostoru unutar zgrade. Kako je predviđeno, vrtić bi imao i posebne prostorije koje bi mogle poslužiti za organiziranja priredbi zajedno sa auditorijem, prostor za obavljanje tjelesne kulture, dok bi hodnik koji se proteže sredinom zgrade, a ima odličnu protočnost, poslužio kao prostor za socijalizaciju svih uzrasta.

Parcela se sastoji od 2750 m2 od kojih je 688 m2 rezervirano za izgradnju vrtića i jaslica, a ostatak otpada na terase i zelenilo. Riječ je o projektu čija se vrijednost procjenjuje na 11 000 000 kuna, što obuhvaća izvedbu projekta bez opreme. – naglasio je autor idejnog rješenja Lulić.

Za realizaciju projekta namjeravaju se koristiti sredstva povučena iz fondova ministarstava RH i fondova EU-a, a prema predviđanjima radovi bi trebali početi krajem 2016. ili početkom 2017. godine – zaključio je gradonačelnik i dodao kako će se nakon Zelenke nastaviti raditi i na planiranju izgradnje vrtića na Istoku.

Komentirajte prvi

New Report

Close