Izaslanici Rosnjefta prekjučer u Zagrebu, Gazprom dolazi danas

Autor: Marija Brnić , 14. ožujak 2014. u 08:00
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Rusi su navodno susreli s Mladenom Pejnovićem iz DUUDI-ja i šefom NO Ine Sinišom Petrovićem.

Rasplitanje vlasničkih i upravljačkih odnosa u Ini poprima značajke uzbudljivih špijunskih priča.

Predstavnici ruskoga naftnog diva Rosnjefta viđeni su, naime, kako u srijedu usred Zagreba ulaze u zgradu Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) u Dežmanovoj 10, gdje su se sastali, prema dostupnim informacijama, s predstojnikom ureda Mladenom Pejnovićem i predsjednikom Nadzornog odbora Ine Sinišom Petrovićem. U DUUDI-ju, međutim, službeno kažu kako je "gospodin Pejnović na godišnjem odmoru i nije upoznat sa sastankom iz upita". Nije tajna da je Rosnjeft zainteresiran za Inu te da bi dionice kupio i od Mola i od države, kako bi imao većinski paket, a taj interes ima navodno i ruski Gazprom, čiji predstavnici, prema više izvora, također danas dolaze na razgovore u Zagreb.

 Čija je, pak, inicijativa dolazak ruskih naftaša u Zagreb i što je stvarni predmet razgovora, ostaje nejasno i iz reakcija resornoga Ministarstva gospodarstva, iz kojega nisu željeli čak ni odgovoriti na upit o ovoj temi. No, u oba slučaja, doznaje Poslovni dnevnik, Rusi su se sastali ili se sastaju i s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom. Doduše, posljednje informacije govore kako iz Gazproma dolaze samo predstavnici njegove tvrtke za plinski biznis te da ih zanima mogućnost istraživanja i eksploatacije ugljikovodika, i to ne na Jadranu, što će biti predmet natječaja u travnju, nego lokacije na kopnu. A s njima će se, prema našim izvorima, sastati i ministar Vrdoljak.No, nije zasigurno puka koincidencija i to da se upravo nakon posjeta Zagrebu i susreta s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom američki zamjenik tajnika za energetsku politiku Amos Hochstein susreće najprije s predsjednikom Uprave Ine, Mađarom Zoltanom Aldottom, i to bez nazočnosti predstavnika hrvatske države u Upravi tvrtke, a dan kasnije odlazi u Mađarsku i sastaje se i s prvim čovjekom Mola Zsoltom Hernadijem, za kojim je još raspisana tjeralica.

Istodobno, u mađarskim je medijima plasirana i vijest da će američka naftna kompanija, čije ime nije poznato, od države i od Mola kupiti dio dionica, tako da bi sva tri dioničara imala podjednak utjecaj, odnosno da bi Mol i američki partner imali upravljačka prava. No, što god bila tema svih proteklih intenzivnih razgovora, evidentno je da obje strane u ovoj priči, hrvatska država i mađarski Mol, taktiziraju i "bildaju se" za novu rundu pregovora o raščišćavanju odnosa u Ini.Malo je, naime, vjerojatno da bi u sadašnjoj situaciji, uvjeravaju svi upućeni, sadašnji dioničari prodavali svoje udjele, za koje neće dobiti željene iznose, a daljnje slabljenje Ine nikome nije u interesu.

Veliki interes

Planuli termini za 'data room' 

Svi termini za iduća dva tjedna u "data roomu" Agencije za ugljikovodike za geološke podatke Jadrana popunjeni su, potvrdila je za Poslovni dnevnik ravnateljica Agencije Barbara Dorić. Redom je riječ o europskim tvrtkama zainteresiranima za seizmičke snimke i skori natječaj za koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u 29 blokova u Jadranu. Sam ulazak u "data room" investitori plaćaju po 5 tisuća eura, a moći će ih i otkupiti po cijeni od 100 i 500 eura po kvadratnom kilometru, ovisno radi li se o novim ili starim snimkama.

Komentirajte prvi

New Report

Close