Iz novog kredita za stare dugove dobavljačima 150 milijuna eura

Autor: Jadranka Dozan , 09. lipanj 2017. u 14:05
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U 480 mil. eura novog zaduženja uključen i prepakiran travanjski kredit.

Uvjeti novog kredita za Agrokor su, napokon, dogovoreni, a prvih stotinjak milijuna eura na račun bi trebalo sjesti početkom idućeg tjedna. Novi kredit ukupno će težiti 480 milijuna eura, što je više od prvotnih najava, ali u taj je iznos, među ostalim, uključeno i refinanciranje 80 milijuna eura travanjskog kredita koji su domaće banke osigurale kao prvu injekciju za stabilizaciju nakon otvaranja postupka izvanredne uprave.

Ta će se tranša refinancirati, što znači da će se i za nju primijeniti formula “na novouloženu kunu prednost naplate i za kunu postojećeg potraživanja”. Kreditori su pristali i na nižu kamatnu stopu u odnosu na travanjski kredit – u novom je ona četiri posto, a u prošlom je bila nepunih pet.

 

160 milijuna eura

iz kredita ide za punjenje zaliha i pripremu sezone

Kreditorima su očito ipak važniji dodatni osigurači. Na vjerovničkom vijeću koje je jučer raspravljalo o tom financiranju četiri su člana bila za a jedan protiv. Posve očekivano, protiv je bio Sberbank kao predstavnik neosiguranih vjerovnika, koji je protivljenje roll up modelu iskazao i pokušajem da ga blokira putem zahtjeva Trgovačkom sudu, no u tome nije uspio.

Ističući kako pravni savjetnici Agrokora također ne misle da je taj model financiranja protivan odredbama lex Agrokora, Ramljak je ipak još jednom pozvao ruske banke da se pridruže krugu kreditora.

Mimo refinanciranja 80 milijuna eura, od preostalih 400 milijuna eura novoga kredita dio je predviđen za popunjavanje zaliha i pripremu turističke sezone, dio za isplate starih dugova dobavljačima, a dio će se izdvojiti na posebni račun i povući se ako se (ili kad se) ukaže potreba. Za podebljavanje zaliha i pripremu sezone predviđeno je oko 160 milijuna eura, za isplate dobavljača oko 150 milijuna, a u pričuvi će se ostaviti oko 80 milijuna eura.

Od iznosa za isplate starih dugova dobavljačima, približno petina ili 30 milijuna eurapredviđena je za male (OPG-ove, poljoprivrednike, obrtnike), koje se namjerava namiriti u 100-postotnom iznosu, dok će kod ostalih kategorija to biti stvar pregovora.

Inače, u protekla dva mjeseca za stari je dug dobavljačima isplaćeno 50 milijuna eura, a za tekuća plaćanja isporučene robe još oko dvije milijarde kuna. Među ostalim, usporedno s novim kreditom, roll up model predviđen je i za dobavljače, i to 50 milijuna eura.  

Komentirajte prvi

New Report

Close