Isplativa prekogranična suradnja u energetici

Autor: Poslovni dnevnik , 05. prosinac 2016. u 22:00
Europski povjerenik Neven Mimica/L. Stanzl/PIXSELL

Hrvatska i Slovenija zajedničkim bi projektima lakše mogle doći do sredstava iz Fonda za strateška ulaganja EU.

Europska komisija Sloveniji i Hrvatskoj preporuča zajedničke energetske projekte, jer će tako lakše doći do novca iz europskih fondova, rečeno je na jučeračnjem skupu "Plan ulaganja za Europu: mogućnosti ulaganja u energetski sektor" u organizaciji EK-a i Europske investicijske banke (EIB).

Europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica kazao je da su dosad iz Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI), pokrenuta ulaganja u 27 zemalja članica EU-a ukupno vrijedna 154 milijarde eura. U sljedeće tri godine cilj je iz tog fonda ostvariti dodatna ulaganja u ukupnom iznosu od minimalno 315 milijardi eura, kaže Mimica. Energetski sektor ima najveći udio ulaganja, s projektima vrijednim 33 milijarde eura.

Komisija će podržati povećanje prekograničnih ulaganja u energetsku infrastrukturu od europskog značaja. Mimica napominje da dosad, usprkos velikom broju prijavljenih projekata, još ni jedan projekt energetskog interkonektora (povezivanja energetskih sistema), nije financiran sredstvima EFSI-ja. Mimica tvrdi kako je u pogledu interkonektora naš dio Europe itekako sposoban ponudit inovativne i kvalitetne proizvode. "Hrvatska na području energetike ima odlične reference i iskustvo i može ponuditi projekte koji bi se financirali iz spomenutih fondova. Potrebno je međutim raditi na prekograničnoj suradnji, jer će povezivanje pojačati potencijal i izglede za financiranje iz EU fondova", rekao je Mimica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close