Ispitani prvi svjedoci u ‘Brodosplitu’, aferi u kojoj je ‘oprano’ 4,7 milijuna dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. prosinac 2012. u 20:14
Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ispitivanjem prva dva od predviđenih 50-ak svjedoka danas je na Županijskome sudu u Splitu nastavljeno suđenje u aferi “Brodosplit”.

 Ispitivanjem prva dva od predviđenih 50-ak svjedoka danas je na Županijskome sudu u Splitu nastavljeno suđenje u aferi "Brodosplit" u kojoj se, po optužnici Županijskoga državnog odvetništva, osmoricu optuženika tereti da su zloporabom položaja i ovlasti i pranjem novca oštetili tvrtku za 4,7 milijuna dolara.

Afera "Brodosplit" otkrivena je 2006. godine, kad je iz Austrije stiglo upozorenje o pranju novca u Brodosplitu. Tadašnja se uprava Brodosplita s njemačkom tvrtkom Wesselesom, koju je zastupao prvooptuženi Drago Maček, dogovorila tom naručitelju izgraditi četiri tankera po cijeni od 51,5 milijuna dolara, ali je tadašnji direktor Brodosplita drugooptuženi Goran Vukasović sklopio dodatna, tzv. pobočna pisma kojima se naručitelju vraća 1,9 posto od ugovorene cijene za proviziju.

Pravnik u Brodosplitu Zlatko Kabić potvrdio je u današnjem svjedočenju da je bio uključen u sastavljanje teksta ugovora o gradnji četiriju tankera za naručitelja Wesseles te da je osobno sastavio tri pobočna pisma.

"Nisam imao saznanja je li naručitelju plaćen novac predviđen pobočnim pismima, ali sam o tomu naknadno doznao iz medija", rekao je Kabić i dodao kako takva pobočna pisma nisu sporna i služe u praksi sklapanja ugovora o gradnji brodova, a njihov sadržaj "znaju samo stranke u ugovoru".

"U ugovor o gradnji četiri tankera za Wesseles ugrađena je klauzula koja je povoljna za Brodosplit i ona je omogućila da zbog poskupljenja čelika na tržištu potrebnog za brodogradnju uprihodi od naručitelja sedam do osam milijuna dolara više nego što je ugovorom predviđeno", objasnio je Kabić i dodao da bi Brodosplit ostao bez tog novca da nije bilo te klauzule.

Na pitanje suca Zorana Kežića kako je naručitelj pristao na takvu, za njega nepovoljnu klauzulu, Kabić je odgovorio kako je teško na to odgovoriti.

Svjedok Dragan Grgić, koji je u vrijeme sklapanja ugovora između Brodosplita i Wesselesa bio voditelj odjela za normiranje rada pri izgradnji brodova u splitskome brodogradilištu, danas je ustvrdio kako je na svakom od ta četiri tankera Brodosplit 'nenadoknadivo' izgubio po 12 milijuna dolara jer je sklopio ugovore o njihovoj gradnji po cijeni 20-ak posto nižoj od realne za takve brodove.

"Imao sam 2010. godine uvid u završni račun za jedan od tih brodova i vidio sam da Brodosplit samo na tom brodu ima gubitak od 105 milijuna kuna, a također sam dobivao podatke i od Ilje Martinovića, koji je u vrijeme sklapanja ugovora bio član Nadzornog odbora Brodosplita i koji je upozoravao na nepovoljnost ugovora između splitskog brodogradilišta i Wesselesa.

Također mi je i predsjednik Nezavisnog sindikata u Brodosplitu Zvonko Šegvić, koji je i brodomonter po struci, dao snimljeni CD materijal na kojem su podatci o nepovoljnosti tog ugovora", rekao je svjedok Grgić i dodao kako je sudu spreman ustupiti taj CD bude li to od njega zatražio.

Grgić je također ustvrdio kako su u jednom slučaju prije, prije gradnje ta četiri tankera po cijeni 20-ak posto nižoj od realne, u splitskome brodogradilištu za jednog naručitelja izgrađena dva broda po cijeni čak 60 posto nižoj od realne, nanoseći tako Brodosplitu financijski gubitak.

U stanci današnjeg ročišta branitelj prvooptuženoga Drage Mačeka Anto Nobilo rekao je novinarima kako će zbog velikog broja svjedoka suđenje u aferi "Brodosplit" sigurno trajati mjesecima. Nastavak suđenja najavljen je za sutra ispitivanjem novih svjedoka.

Prvooptuženoga Mačeka optužnica tereti za poticanje na kazneno djelo zloporabe položaja, a drugoptuženoga Gorana Vukasovića, bivšeg direktora Brodosplita, i trećeoptuženoga Antu Luetića, komercijalista Brodsosplita, za zloporabu položaja i ovlasti. Za kazneno djelo pranja novca, osim njih trojice, optuženi su i Mateo Tramontana, Ivica Donkov, Hrvoje Matovinović, Danijel Nikolić i Ivan Cesarac.

Komentirajte prvi

New Report

Close