‘Investirala sam, gradim tvornicu, umjesto da mi plati, Ministarstvo me kažnjava’… Evo Marasova odgovora

Autor: Majda Žujo , 24. ožujak 2014. u 14:35
Sanja Opačak, vlasnica tvrtke Paprenjak; Photo: Borna Filic/PIXSELL

Poduzetnica je rezignirana jer se nije mogla aplicirati za mjere koje bi joj donijele 500.000 kn.

“Posljednje dvije godine postala sam investitor, gradim tvornicu, fantastično surađujem s razvojnim bankama. No ne mogu niti bez resornog ministarstva, jer ima značajnu, možda i presudnu ulogu u ženskom poduzetništvu, prvenstveno zbog pomoći koju daje ženama poduzetnicama. No, umjesto da mi plati, mene Ministarstvo kažnjava već dvije godine. Je li moguće da unazad dvije godine nisam mogla aplicirati niti na jednu mjeru pomoći? Izgleda da imate tim koji uopće ne ide na teren!”, potužila se Sanja Opačak, vlasnica tvrtke Paprenjak ministru poduzetništva i obrta Gordanu Marasu na okruglom stolu ‘Žene poduzetnice’ kojega je u sklopu projekta Poslovni uzlet organizirao Poslovni dnevnik.

Naime, Opačak je rezignirana jer posljednje dvije godine nije mogla aplicirati za mjere koje bi joj potencijalno donijele ukupno 500.000 kuna koje je namjeravala uložiti u proizvodnju i izgradnju tvornice.

“Lani nisam mogla aplicirati jer ste tražili da, u trenutku kada želim aplicirati, ne smijem biti retro prisutna u procesu. To znači da onaj koji radi projekt ne razumije realni sektor i proizvodnju. U proizvodnji ne možete ne biti deset godina unazad i pet godina unaprijed”, kritizirala je Opačak. Ove godine, nastavlja, našla se u ponovno u problemu jer nije mogla aplicirati za poticaje zato što u prošloj godini nije imala pozitivnu bilancu.

“Istina je da sam malo ‘zaronila’ u bilanci, no investirala sam 3,4 milijuna kuna u tvornicu, a to je rizik investicije. No taj sam novac namirila kod banaka. Jasno mi je da za projekt bilanca mora biti pozitivna, no gdje je potkriterij za one koji su imali investicijsku godinu. Tko o tome razmišlja?”, pitala je Opačak ministra koji se ogradio da ne može govoriti o konkretnom slučaju te dodao kako Ministarstvo ima jasna pravila i kriterije po kojima se dodjeljuju poticaji te da je previše onih koji zadovoljavaju kriterije da bi se radile iznimke.

“Ne možemo raditi programe specifične za svakog poduzetnika posebno. Kod ovakvih je programa bolje da bude što manje iznimaka. Odlučili smo da ćemo imati vrlo jasne programe i prihvatio bih ovu kritiku kada ne bi bilo projekata koji su zadovoljili sve kriterije i kada bi sredstva koja dajemo ostala neiskorištena”, poručio je Maras dodajući kako se svake godine za poticaje prijavi četiri ili pet puta više projekata koji zadovoljavaju sve osnovne kriterije. S druge strane, Maras smatra da je potreban sustav koji će brzo reagirati i koji će moći dodijeliti poticaje u što kraćem roku.

 

“Tu je jasno izabran model da se što prije realizira program poticaja i da se projekti što lakše ocijene. Kada bismo kriterije formirali za svaki projekt ponaosob, ocjenjivanje bi trajalo pet do deset puta duže. Uvijek se više volim držati jasnih i transparentnih pravila, a ne široko postavljenih kriterija. Dakle, nije nikakav novac izgubljen već je dodijeljen nekome drugome”, poručio je Maras. Iako Opačak nije bila zadovoljna ovim odgovorom ne misle svi poduzetnici tako.

„Po meni je stav Ministarstva u redu. Ne bi bilo u redu da je taj novac ostao i da ga nitko iz poduzetništva nije dobio. S druge strane, jedna sam od onih koji iznimno vole pravila igre. Kad postoje pravila igre onda se ne osjećam diskriminirano već znam da negdje mogu nešto realizirati ili to ne mogu“, poručila je Đurđica Marković, vlasnica tvrtke Bizolovka. I Opačak se na to osvrnula da najveći hendikep poduzetništva jesu iskristalizirani kriteriji, no moli za razumijevanje realnog sektora, jer nije isto proizvoditi i davati usluge.

“U investicijskom periodu dolazi do promjena na bilanci i tada se ta bilanca mora drugačije čitati. Pad bilance ne znači da je ona loša. Ja nisam poduzetnik u problemu, niti sam dužna, niti imam iza sebe repove, već sam napravila nešto što se u bilanci zove vidljivi gubitak. To se može vidjeti gledanjem bilance na drugačiji način i ne može se u tom periodu poduzetnika onemogućiti da se natječe”, poručila je Opačak.  

Komentari (16)
Pogledajte sve

Zašto je išla dizat tvornicu od temelje, kada postoje već gotove tvornice kojima može dati outsoursing proizvodnju. Manje troškova bi napravila [emo_naivan]



@delboy
– pa što nisi onda ostao RH i nešto napravio!? Najlakše je pobjeć na pjesak i glumit dobro plaćenog roba, a poslije ćeš se hvalit kak si radio u inozemstvu! Hic Rhodos, hic salta! A i promašio si ceo fudbal – državni službenik koji ne radi kako god bio loše plaćen je parazit i očigledno ne znaš kako stvari funkcioniraju odnosno koliko država uzima i kako troši uzeto!

molim te ne sudi po sebi i svojoj okolini. nisam nikamo pobjegao nego su me vrbovali za jedan ograničeni posao u trajanju od 1 godine i dakako ponudili nemoralnu ponudu koju nitko normalan ne bi odbio pa tako nisam niti ja jer za te novce inače radim 10 godina. inače i dalje ću imati svoju firmu, ali to će sada preuzeti žena uz moju telefonsku asistenciju. ja poslujem sa inozemstvom već desetljeće i nikad neću državnog službenika nazivati parazitom jer sam se za našu državu borio dok ste vi u pelene kenjali. parazit je onaj koji ništa ne radi, a ja još nisam susreo takvog službenika. ne kažem da ih nema, ali ja sam susreo samo ljubazne i vrijedne službenike. po vama – imao sam sreće, po meni – vi ste svi ispranih mozgova i previše vjerujete novinama i zato nikad ništa pošteno iz vas neće postati. kenjate po doktorima – ja imam pozitivna iskustva, po sucima – također, službenicima – također, policiji – također. dakle, možda je problem u vama i vašem pristupu. mijenjajte sebe a ne okolinu. nisam nikad bio rob niti ću to ikada biti, bavim se gospodskim poslom. volio bi ti biti takav rob. ali tješi se…bit će bolje, no prvo promjenite primitivne predrasude. prije neće biti bolje. država košta, mala poput naše još i više – a lijepo vam kažem – čitajte državni proračun po stavkama. iznenadit ćete se. no ja znam da vi to nećete čitati jer ste svi jako pametni. zato je svaka rasprava suvišna.

@delboy – pa što nisi onda ostao RH i nešto napravio!? Najlakše je pobjeć na pjesak i glumit dobro plaćenog roba, a poslije ćeš se hvalit kak si radio u inozemstvu! Hic Rhodos, hic salta! A i promašio si ceo fudbal – državni službenik koji ne radi kako god bio loše plaćen je parazit i očigledno ne znaš kako stvari funkcioniraju odnosno koliko država uzima i kako troši uzeto!


ovo što ona očekuje nije ništa drugo nego socijalizam, a mi od 90. godine živimo u kapitalističkom društvenom uređenju. dakle, ne može se računati na bilo kakve potpore unaprijed, ali ako one budu kasnije plaćene, bit će dobro za poduzetnika. računati sa lovom koje nema je kao da ja računam sa dobitkom na lutriji u idućem kolu lota. i pustite više tu jadnu omraženu vam državu. ako vam ne paše, iselite se. dok je bila juga, šutjeli ste, a sada na sva zvona stalno protiv države. očito mrzite svoju državu, a ona vas je sve prilično razmazila očito.

Kad sam zadnji puta pogledao u podatke, HR nikada nije bila niti blizu nečega što bi barem u obrisima izgledalo na kapitalizam. Valjda ti je pijesak ušao u oči, događa se.

New Report

Close