Inflacija pojela rast, udio u BDP-u neznatno veći

Autor: Marija Crnjak , 07. siječanj 2013. u 19:30
Najveći rast prihoda bilježe kampovi/PIXSELL

Prihod u devet mjeseci 2012. godine 6,27 milijardi eura, 3,9 posto više nego u 2011., ministar zadovoljan, ali…

U prvih devet mjeseci prihodi od turizma iznosili su 6,27 milijardi eura, odnosno 3,9 posto više nego u istom razdoblju 2011. godine, pokazala je analiza Hrvatske narodne banke.

Udio prihoda od turizma u ukupnom BDP-u u istom je razdoblju iznosio 18,9 posto, odnosno jedan posto više nego godinu prije, potvrđuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Kako je već poznato, u trećem tromjesečju, koje predstavlja top sezonu, prihodi od turizma iznosili su 4,3 milijarde eura, ili tri posto više nego lani. U Ministarstvu turizma zadovoljni su rezultatima, a analitičari se slažu da se nastavlja pozitivan trend u turizmu."Cilj nam je bio da ukupni prihodi od turizma budu između tri i pet posto veći u odnosu na godinu prije. Ovi podaci pokazuju da smo ostvarili cilj te da je trend porasta turističkog prometa pratio i planirani rast prihoda od turizma. Prošlu smo turističku godinu pripremili i odradili pravodobno i kvalitetno, u suradnji javnog i privatnog sektora, a kad se na taj način pristupi poslu, uspjeh ne može izostati", kazao je ministar turizma Veljko Ostojić, dodajući da će ova godina biti obilježena nižim PDV-om za turizam, kao i ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, koji se planira dobro iskoristiti u promociji destinacije. 

I analize poslovanja turističkih tvrtki konzultantske kuće Horwath pokazuju znatan pomak u rezultatima u 2012. godini, tvrdi analitičarka Sanja Čižmar. Ukupan prihod po smještajnoj jedinici povećan je u 11 mjeseci 2012. za 10 posto, a najveći skok u prihodu po jedinici, oko 20 posto, ostvaren je u kampovima. Glavni ekonomist SG Splitske banke Zdeslav Šantić smatra da će razina investicija u turizmu u ovoj godini biti ključna za daljnje povećanje prihoda. Iako se slaže da u posljednjih nekoliko godina turizam bilježi začajan trend rasta, Šantić podsjeća na to da je porast prihoda u špici sezone (za tri posto) zasjenila inflacija od četiri posto, pa navedeni porast prihoda i nije mogao znatnije utjecati na veći rast udjela turizma u BDP-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close