Industrija opet upozorava: Namirnice poskupljuju uvede li se otkup ambalaže

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Osim vraćanja naknade za mlijeko i mliječne proizvode, uvodi se i za ambalažu obujma do 0,20 l.

Kao što je krajem 2018. bilo i najavljeno, na proljeće ove godine je u javnu raspravu pušten nacrt prijedloga Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži.

Povećati stopu recikliranja

Naime, radi se o intenciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da obvezom plaćanja ambalažne naknade obuhvate i mlijeko te mliječne proizvode kao i ambalažu zapremine do 0,20 litara, a koja je do sada bila oslobođena plaćanja naknade. Kako ističu iz Ministarstva, vraćanjem ove ambalaže u sustav povratne naknade će se značajno povećati stopa odvajanja i recikliranja otpadne ambalaže uz istovremeno smanjenje odlaganja kao i sprječavanje njezina odbacivanja u okoliš.

“U 2014. dok je ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda bila uključena u sustav povratne naknade, od ukupnog broja sakupljenih jedinica oko 16% je činila mliječna ambalaža. S obzirom na to da se povratna naknada pokazala kao najbolja stimulativna mjera koja građane potiče na odvajanje otpadne ambalaže, procjenjuje se da će proširenjem popisa ambalažnih proizvoda u sustavu povratne naknade, u sustav povratne naknade ući oko 70 milijuna novih ambalažnih jedinica, tj. oko 2,2 milijuna kilograma ambalažnog materijala pogodnog za recikliranje”, kažu u Ministarstvu. Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) ističu da podržavaju napore Vlade kako bi se postigli pozitivni efekti u uštedama u poslovanju i postizanju održivosti gospodarstva.

“Što se tiče najava o vraćanju ambalaže od mliječnih proizvoda te uključivanja u sustav otkupa ambalaže manjeg volumena, smatramo da će doći do dodatnih problema u funkcioniranju sustava te da isti mogu dovesti do dodatnog zagađenja okoliša jer se za eventualnu pripremu ambalaže za mlijeko i mliječne proizvode kod pranja radi sadržaja mliječne masti troši puno vode i deterdženata što ima negativnog utjecaja na očuvanje okoliša i vodnih resursa.

EU iskustva

Iz tog razloga je ovakva ambalaža, koja sadži masnoće i ulja, isključena iz sustava depozita u gotovo svim zemljama Europske unije”, kažu u HUP-u. Napominju još kako bi ponovnim uvođenjem sustava depozita za navedenu ambalažu zbog povećanja naknada rasle i cijene samih proizvoda što bi imalo negativan utjecaj na potrošače. Poslodavci u konačnici očekuju da im se da prijelazno razdoblje za svaku promjenu sustava gospodarenja ambalažom kako bi se mogli prilagoditi.

Komentari (1)
  • Tursy23
    Tursy23 7:33 27.3.2019.

    Poskupjelo bi kako god da okreneš

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve