Panenić: Imunološki u petak najvjerojatnije neće u stečaj

Autor: Poslovni.hr/H , 11. svibanj 2016. u 11:46
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Proces preoblikovanja Zavoda u javnu ustanovu od strateškog interesa za Hrvatsku, za koji je Vlada pred gotovo godinu dana zadužila Ministarstvo zdravlja i DUUDI, još nije proveden.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić izjavio je u srijedu da Imunološki zavod u petak najvjerojatnije neće u stečaj, već da se radi na pokretanju proizvodnje u toj ustanovi.   

U emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" Panenić je kazao da su oko rješenja problema Imunološkog zavoda u posljednje vrijeme intenzivno razgovarale sve uključene strane, uključujući i ministarstva. Radilo se, kaže, na tome da se blokade računa mogu ukloniti te da se nastavi proces pretvorbe Imunološkog zavoda u javnu ustanovu od strateškog interesa za Hrvatsku. 

"Imali smo tvrtku koju smo zatekli s blokiranim računom, kojoj je prijetio stečaj i gdje smo poduzeli sve mjere u razgovoru s vjerovnicima da omoguće pretvorbu toga društva u ustanovu i da se pokrene proizvodnja. Stojimo iza obaveza koje će se preuzeti tim činom",  istaknuo je Panenić, dodavši kako je vjerojatno da, kako sada stoje stvari, Imunološki u petak neće u stečaj.    

Proces preoblikovanja Zavoda u javnu ustanovu od strateškog interesa za Hrvatsku, za koji je Vlada pred gotovo godinu dana zadužila Ministarstvo zdravlja i DUUDI, još nije proveden. Na temelju Vladine uredbe iz srpnja prošle godine, samo su radnici prebačeni u javnu ustanovu, no imovina je i dalje ostala u trgovačkom društvu.

Imunološkom zavodu d.d.  21. siječnja ove godine blokiran je račun, pa se neslužbeno doznaje da bi uskoro ta tvrtka mogla završiti u stečaju. Radnici, otkad su prebačeni u javnu ustanovu, redovito dobivaju plaću, no i dalje ništa ne proizvode.

Nakon sastanka Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) u utorak objavljeno je da je u državnom proračunu za ovu godinu Vlada osigurala 32,5 milijuna kuna za nastavak proizvodnje Imunološkog zavoda. To je potvrdio i predsjednik GSV-a sindikalist Mladen Novosel, kazavši kako je na sjednici GSV-a definitivno istaknuto da će biti osigurano 32,5 milijuna kuna za nastavak proizvodnje u Imunološkom zavodu, ali i da se moraju razriješiti odnosi između Ministarstva zdravlja i Ministarstva gospodarstva vezano uz svu imovinu koja se nalazi u samom dioničkom društvu. 

Vrdoljak vladajućima: uozbiljite se, spasite Imunološki

Saborski zastupnik HNS-a, bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak pozvao je u srijedu bivšu oporbu, sadašnju vlast da se "uozbilji", nađe rješenje i spasi Imunološki zavod koji, kaže, 19. svibnja ide u stečaj.
Imunološki 19. svibnja ide u stečaj, imovina je ostala na d.d.-u, samo zato jer se nitko u ovoj Vladi nije posvetio Imunološkom, prvenstveno Ministarstvo zdravlja, upozorio je Vrdoljak nakon stanke koju je u Saboru zatražilo više klubova.

"Dok zabavljate javnost, 'zabavite' djelatnike Zavoda rješenjem", poručio je bivši ministar prozivajući vlast da se, dok Zavod propada, "prepucava" oko SOA-e, MUP-a, konzultanata, oko toga tko je kupio koji stan.
Vrdoljak je, podsjećajući na pozive bivše oporbe, prije svih HDZ-ova Ivana Šukera, da se spasi Imunološki, ustvrdio da je bivša Vlada, u kojoj je bio ministar, reagirala na te pozive.
Osigurali smo plaće za radnike, prebacili djelatnike iz d.d.-a u ustanovu, potpisali ugovor o prijenosu djelatnosti između Imunološkog zavoda i ustanove Imunološki zavod, pobrojao je Vrdoljak, navodeći da se sve to događalo do 1. listopada, mjesec dana prije parlamentranih izbora.
"Mi smo vas poslušali, svoj posao smo odradili, donijeli smo sve odluke, osigurali sredstva, valjda je netko nakon toga treba provesti odluke Vlade da bi dokazali svoju vjerodostojnost da se spasi Imunološki zavod", zaključio je Vrdoljak.
Šuker je pak kratko uzvratio kako i sada govori ono "što je govorio tada".

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ministar u srijedu ne zna da li mu “strateška” kompanija u petak ide u stečaj?!?!?! Jel’ ima možda netko info pa da malo pomognemo čovjeku? 🙂

Ministar u srijedu ne zna da li mu “strateška” kompanija u petak ide u stečaj?!?!?! Jel’ ima možda netko info pa da malo pomognemo čovjeku? 🙂

New Report

Close