Imotske pčele ugibaju od gladi

Autor: Slavica Vuković/VL , 22. kolovoz 2017. u 22:00
Željko Tomas, pčelar iz Imotskog/Davor Javorović/PIXSELL

Jedna pogača za dohranu pčela stoji 12 kuna, traje oko tri dana, ali kada netko ima 130 košnica nema dovoljno sredstava za cijelu sezonu.

Evo našeg truda i muke. Užas! Sve je mrtvo, govori Željko Tomas, pčelar iz Imotskog i upravitelj Braniteljske zadruge Pauk – Čeka čiji su i ostali članovi koji se bave pčelarstvom u istim problemima kao i on.

Obišao je jučer pčelinjak i ostao zatečen pomorom pčela koji ga je zatekao. "Katastrofa, kao u svakoj poljoprivrednoj grani na području Imotske krajine", širi ruke Tomas i objašnjava kako pčele ugibaju jer su gladne. U prirodi nema ničega, sve se osušilo uslijed velike suše i nema od čega preživjeti. Meda nema skoro ništa, pčele se ne uspijevaju niti prehraniti, a hrana je skupa što na kraju završava ovakvim pomorom kao u Tomasovim košnicama.

Visoki iznosi
Jedna pogača stoji 12 kuna, traje oko tri dana, a kada imaš 130 košnica i situaciju da je pčele trebalo hraniti cijelog proljeća jer je led sve uništio, potom ponovno cijelog ovog ljeta zbog suše, a kako nema meda pčele će trebati hraniti i dalje pa je jasno da je riječ o velikim iznosima za pčelare. "Kada sve pomnožite vidjet ćete da nam trebaju tone te pogače, a meda nema, samo na jednom lokaciji smo imali vrlo malo, a drugdje ništa. Postoje Pčelarske udruge, Pčelarski savez Splitsko-dalmatinske županije i Pčelarski savez RH ali ih očito ne zanimaju pčelari i u kakvim smo problemima mi koji ne selimo svoje pčele u Liku ili Slavoniju", kaže Tomas i zaključuje kako je ova godina katastrofalna za pčelare na području Dalmatinskog zaleđa i Imotske krajine.

"Pčela ne jede kamen, niti suho grmlje ili travu, njoj treba cvijet kojega nema. Mi nismo u mogućnosti da vozimo svoje pčele u Liku ili Slavoniju ili u Bosnu. Nitko o nama ne vodi računa niti nam pomaže u bilo kojem smislu", tvrdi Tomas i dodaje kako u Slavoniji Savez svoje pčelare pomaže. "Ne tražimo novce, treba nam sufinanciranje pogače ili šećera jer jednostavno ne možemo kupiti hranu za pčele. Savez zanimamo samo kada se plaća članarina. Mi kao Zadruga smo pravna osoba i plaćamo 3,5 kuna po košnici plus članarinu a kao fizička osoba 2 kune po košnici i članarinu", žali se Tomas i dodaje kako je mraz odnio sve na području Imotske krajine, a sad velika suša sve dokrajčila.

Dobivanje etiketa
"Nestalo je vode u rijeci Vrljici, ribe ugibaju, a to ne zanima nikoga, najmanje političare. Nema tko na ovakve stvari reagirati i upozoriti što se događa na području Imotskog jer svi šute. Lokalni političari u Imotskome očito ne žele ili ne znaju pomoći. Postoji toliki novac iz EU da se ovakvim izvanrednim stanjem u poljoprivredi izvuče koja kuna i pomogne poljoprivrednicima", poručuje Tomas. PZ Pauk Čeka proizvodi ekološki, domaći med, a nedavno su se Večernjem listu požalili na nelogičnosti u pravilniku za dobivanje etikete Med iz lijepe naše nakon čega su nelogičnosti uklonjene pa se mogu pohvaliti i tom etiketom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close