Imat ćemo porezni i predizborni kaos

Autor: Ksenija Puškarić,Marija Crnjak , 23. studeni 2012. u 12:45
Krešimir Bubalo/PIX

Čelnike lokalnih jedinica brine cijeli niz ‘provedbenih’ problema s porezom na nekretnine.

Čelnike lokalnih jedinica brine cijeli niz 'provedbenih' problema s porezom na nekretnine koje naslućuju da će se pojaviti u praksi, a najviše činjenica da će se uvođenje poreza poklopiti s lokalnim izborima.

Slavko Kojić, pročelnik Grada Zagreba za financije smatra da sad nije najbolje vrijeme za uvođenje novog poreza. "Nije dobro da se novi porezni sustav uvodi za vrijeme jednog poreznog razdoblja, a Vlada to kani napraviti početkom travnja iduće godine. Vrijeme prilagodbe bit će prekratko. Niz je otvorenih pitanja, poput utvrđivanja porezne osnovice", upozorava Kojić. Napomenuo je da Grad Zagreb nove poreze uračunao pri sastavljanju proračuna, koji je već u procesu donošenja."Zbog toga ćemo biti prisiljeni na rebalans, i to neposredno pred lokalne izbore, te se bojim da će nastati porezni i predizborni kaos", upozorava gradski pročelnik.  "Ukoliko mi državi moramo plaćati porez na neiskorištene nekretnine, nek' država nama plaća porez na nekretnine koje nam je oduzela", poručio je Krešimir Bubalo, gradonačelnik Osijeka, podsjetivši da se država lani  uknjižila kao vlasnik na 550 praznih stanova i na desetke poslovnih prostora.

S njim se slaže i Oleg Butković, gradonačelnik Novog Vinodolskog. Premda će lokalna zajednica od poreza na nekretnine imati veću dobit, smatra da bi se porez trebao plaćati i na neiskorištena državna zemljišta. "Jedini koji će se osim države okoristiti ovim porezom su špekulanti koji će biti zaduženi za procjene nekretnina", smatra Butković.Pročelnika za financije Zagreba brine i činjenica da će porez na nekretnine zamijeniti postojeću komunalnu naknadu, jer se novac od komunalne naknade strogo namjenski troši i služe za održavanje infrastrukture."Prihod od poreza ide onamo kamo se ukaže potreba, nema posebnu namjenu, i realno je očekivati da u pravilu neće završiti kao novac za popravak cesta ili vodovoda. Pitam se tko će onda bdjeti nad sigurnošću gradske infrastrukture", kaže Kojić.

Komentirajte prvi

New Report

Close