I s kašnjenjem odluke avioni se stignu nabaviti u 2018.

Autor: Davor Ivanković/VL , 10. siječanj 2018. u 13:44
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Iz Vlade najavljuju da nema govora o zaustavljanju procesa odlučivanja o odabiru dobavljača borbenih lovaca. Iz MORH-a opovrgavaju da su Amerikanci tražili odgodu odluke i drže da je ona samo tehničke prirode.

Hrvatskoj vladi ne pada na pamet bilo zaustaviti, bilo odustati od odluke o nabavci borbene eskadrile lovaca, potvrđuju za Večernji list iz vladinih krugova.

"Nije to 'kikiriki' investicija", pojašnjavaju potrebu da se napravi još jedan stručni "kontroling" posla koji je odradilo povjerenstvo Ministarstva obrane, koje je analiziralo 4 ponude i usvojilo preporuku o odabiru. Očekivalo se da će potom, do kraja 2017., biti sjednice Vijeća za obranu, no nije je bilo pa se čulo da će ta sjednica Vijeća kojeg saziva premijer i predsjednica kasniti mjesec do dva. Svi su se počeli pitati što je razlog za odgodu odluke, a kako je sve koincidiralo s posjetom visoke švedske delegacije MORH-u, to se povezalo s nećkanjem u Vladi.

Pogotovu što su Šveđani slali signale da bi imali i povoljniju ponudu, ako im se to dozvoli izvan završenog natječaja. Mediji su počeli pisati da su za odgodu krivi Amerikanci, tj. tvrtka Lockheed Martin, proizvođač F-16, ali MORH je to demantirao. Lani u srpnju ministar obrane Damir Krstičević u Washingtonu je s američkim kolegom Jamesom Matissom riješio dvojbe oko eventualnog transfera američke tehnologije Hrvatskoj, te je zaključeno kako RH može računati na ponude F-16 iz SAD-a i partnerskih država, uključujući Izrael.

U odnosu na izvorni F-16, izraelski, zahvaljujući preinakama i softveru je snažniji, nosi više oružja i opreme. Zbog odgode u procesu odlučivanja oko eskadrile, koja bi trebala biti "tehničke" prirode, uzburkali su se ostali. Šveđanima bi sad najviše odgovaralo da se natječaj na kojem oni gube – poništi. Tada bi, i ako da im iz Vlade RH dođe zahtjev za najpovoljnijom i konačnom ponudom, mogli dati cjenovno povoljniju ponudu, jer je njihova prva bila skupa. Potraje li odgoda mjesec ili dva, još se može stići plan MORH-a da se u 2018. s pobjednikom natječaja potpiše i ugovor o nabavci eskadrile.

Komentirajte prvi

New Report

Close