I Narodne novine na popisu za prodaju

Autor: Marija Brnić , 13. prosinac 2013. u 09:49
U pripremi i najavljena prodaja Petrokemije/Željko Lukunić/PIXSELL

Prodajom državnih tvrtki Vlada 2014. planira uprihoditi oko tri milijarde kuna.

Privatizacija će biti jak oslonac Vladi Zorana Milanovića u punjenju državne blagajne u idućoj godini, a potpredsjednik Vlade Branko Grčić prodaju državnih tvrtki istaknuo je i kao važan segment državnoga investicijskog plana.

Prodajom državnih kompanija, računaju u Vladi, uprihodit će se u 2014. između tri i 3,5 milijardi kuna, a na listi za prodaju među ostalima su se našle Narodne novine. Ta vijest mnoge je iznenadila. Riječ je o kompaniji pokrenutoj još 1950., koja izdaje i službeni list Republike Hrvatske te tiska i prodaje službene i druge tiskanice. Tvrtka je uvrštena i na listu društava od posebnog interesa države, no to ne isključuje i mogućnost prodaje dijela vlasništva ili ulaska privatnoga kapitala dokapitalizacijom. U prezentaciji Plana investicija navodi se da se u slučaju Narodnih novina priprema prodaja udjela tvrtke, no sam Grčić je nakon sjednice na novinskoj konferenciji kazao da će se vjerojatno raditi o prodaji nekih djelatnosti.

Narodne novine, inače, sastoje se iz nakladničkoga, tiskarskog i segmenta trgovačke djelatnosti, a tvrtka ima atraktivnu imovinu, petstotinjak zaposlenih, s godišnjim prihodima oko 380 milijuna kuna. I u krizi Narodne novine pozitivno posluju, a lani im je dobit bila gotovo 22 milijuna kuna. Osim Narodnih novina, slijedi i već najavljena privatizacija kutinske Petrokemije, te turističkog društva Club Adriatic i novi pokušaj prodaje Croatia Arilinesa. Na bubanj će još 38 tvrtki iz portfelja Centra za restrukturiranje i prodaju, od čega je 11 iz turističkog sektora. Većina tih tvrtki državi predstavlja teret, a vlasnički udjeli u njima su šaroliki, u rasponu od 10 do 100 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close