I Agrokorove tvrtke prijavile uvjetne tražbine po jamstvima

Autor: Jadranka Dozan , 16. lipanj 2017. u 08:02
Povjerenik Agrokora Ante Ramljak/Tomislav Miletić/PIXSELL

Jamnica, Belje i PIK Vinkovci napominju da su u tijeku usklađivanja potraživanja s vjerovnicima.

Poput Leda koji je okvirne podatke o ukupnom iznosu potencijalnih obveza po osnovi sudužništva i jamstava izdanih u korist Agrokora na burzi objavio prije 20-ak dana, sa sličnim su objavama ovaj tjedan izašle još tri kompanije koncerna: Jamnica te PIK Vinkovci i Belje.  

Njihovi podaci referiraju se, doduše, na stanje uoči uvođenja izvanredne uprave (Ledovi su bili za 2016.), a trojka je, za razliku od Leda izlistala i jamstva i sudužništva u korist drugih povezanih društava koncerna. U velikoj mjeri radi se o zaduženjima Agrokora za koja je (subsidijarno i solidarno) istodobno jamčilo više kompanija, pritom svaka od njih iskazuje puni iznos pojedinog ugovora o kreditu ili obveznice, pa se tako u iskazanim potencijalnim obvezama dug zapravo multiplicira.  

Jednostavnim zbrajanjem ispada da samo te četiri kompanije po izdanim jamstvima/sudužništvima Agrokoru imaju potencijalnih obveza od gotovo 87 milijardi, a dodaju li se tome i ona izdana u korist drugih povezanih društava zbroj seže i do 92 milijarde. Dakle, gotovo dvostruko više od stvarnih obveza koncerna (i kreditorima i dobavljačima). Prema Ledovim brojkama, s osnova izdanih jamstava u korist Agrokora potkraj 2016. potencijalne su obveze iznosile 18,9 milijardi kuna. Nije neočekivano da je, prema istom načinu iskazivanja, kod Jamnice opterećenje po osnovi jamstava i sudužništva i nešto veće: u korist vladajućeg društva 27, a u korist povezanih osoba 4,1 milijardu kuna.

U slučaju PIK Vinkovaca zbroj iznosi 21, a kod Belja 20,6 milijardi kuna (u čemu se 880 milijuna odnosi na jamstva drugim sastavnicama koncerna). Sve tvrtke napomenule su kako to nisu finalni iznosi, budući da su u tijeku usklađivanja potraživanja s vjerovnicima u postupku izvanredne uprave. "Financiranje koncerna bilo je  centralizirana funkcija na nivou Agrokora d.d., i uobičajena kroz dugi niz godina", objašnjavaju uprave društava.

Sredstva od financiranja bila su namijenjena upravo članicama grupe, dodaju, pa su tako i Jamnica, Belje i PIK Vinkovci kao članice koncerna dugi niz godina imale benefit sinergijskih učinaka koncerna, od maloprodajnih kanala pa do izvoza. "Financiranje koncerna jamstvima povezanih društava nije neuobičajeno i tek s eventualnim formalnim zahtjevom za isplatu po jamstvu, društvu može prijetiti šteta. U tom smislu je društvo podnijelo u postupku izvanredne uprave nad vladajućim društvom zahtjev da mu se osigura iznos kojeg bi eventualno mogao platiti po izdanim jamstvima (uvjetna tražbina)", ističu iz Jamnice, Belja i PIK-a Vinkovci. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Možeš ti ramljače gledati gore koliko hočeš,ali ti neće pomoči!

New Report

Close