HVIDR-a traži ispatu invalidnina i prekid nezakonite revizije

Autor: Agencija VLM , 10. veljača 2014. u 11:22
Ilustracija; Photo: Borna Filic/PIXSELL

U Institutu za medicinsko vještačenje nema legitimnih predstavnika HVO-a.

Članovi HVIDR-e u ZHŽ-u na čelu s Ivicom Nosićem u svom priopćenju za Večernji list zatražili su od ministra Zukana Heleza da prestane s medijskom kampanjom i nezakonitom revizijom pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

Uredi u Ljubuškom

– Tražimo da se revizija vrati u zakonske okvire i provedu odluke Ustavnog suda. Kod donošenja Zakona o reviziji, provedba revizije je zamišljena kroz tri faze. U drugoj fazi predviđena je kontrola medicinske dokumentacije za RVI kao i pregled istih. Kako legitimni predstavnici HVO-a nisu sudjelovali u donošenju pravilniku o radu Instituta za medicinsko vještačenje, a za koji tvrdimo da je loš, smatramo da se isti mora mijenjati uz sudjelovanje legitimnih predstavnika Udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Zahtijevamo da se pristupi izmjeni i dopuni poslovnika – stoji u priopćenju. Naglašavaju da Institut za medicinsko vještačenje u planu ima otvaranje ureda u Ljubuškom i kada se ti uvjeti ispune može se provoditi druga faza revizije.

– Do sada je u ZHŽ u prvoj fazi revizije odrađeno oko 80% predmeta. Tim za kontrolu broj 12 koji je tu radio i još uvijek radi preostale predmete može odraditi vrlo brzo i ne postoje nikakve zapreke da se taj dio odradi, osim onih odluka koje su donesene u presudama Ustavnog suda FBiH. Postaje razni dokumenti koji su potpisani od federalnog ministra branitelja i predstavnika Instituta za medicinskog vještačenje na kojima jasno piše koje općine neće slati svoje RVI na reviziju, odnosno na Institut dok se drastično umanjuju postotci tjelesnog oštećenja. Moramo napomenuti kako su stradalnici HVO-a do sada prošli više revizija, odnosno vještačili su se kod određeni medicinskih institucija koje su bile zakonom određene – stav je HVIDR-e u ZHŽ-u. Ističu da se mnogima na reviziji daju ocjene manje od 20% tjelesnog oštećenja, čime se gubi status ratnog vojnog invalida. Naglašavaju i da se obustavom isplate invalidnina krše ljudska prava korisnika.

Suglasnost stranaka

– Tražimo od hrvatskih političkih predstavnika da provedu zaključke koji su donijeti na Skupštini ZHŽ, a iste su podržale stranke HDZ BiH, i HDZ 1990., HSP i NSRzB. Čelnici stranaka trebaju se oglasiti jesu li zaključci zakoniti pa ako jesu realizirati ih kroz dogovore s predstavnicima Vlade FBiH jer smatramo da je neisplata invalidnina i oduzimanja drugih prava pripadnicima HVO-a od vitalnog nacionalnog interesa. Mi članovi Udruge HVIDR-e ZHŽ smo za provedbu revizije, ali one koja će biti zakonita i neće praviti segregaciju između pripadnika HVO-a i Armije BiH – zaključeno je.    

Komentirajte prvi

New Report

Close