HUS predlaže tripartitni temeljni kolektivni ugovor

Autor: Ksenija Rukavina , 15. rujan 2006. u 06:30

ZAGREB – Hrvatska udruga sindikata predložila je jučer Vladi tripartitno potpisivanje temeljnog kolektivnog ugovora na razini države, kojim bi se regulirala minimalna prava i obveze za sve zaposlene i poslodavce, što bi bio najučinkovitiji doprinos protiv rada na crno i suzbijanja nelojalne konkurencije. Zakon o radu u brojnim odredbama upućuje na uređenje i razradu pojedinih pitanja kroz odredbe kolektivnih ugovora, pravilnika o radu, ugovora o radu ili sporazuma radničkog vijeća i poslodavca. Kolektivnim ugovorima na razini pojedinih poslodavaca, više poslodavaca kao stranke jednog kolektivnog ugovora te na razini pojedinih djelatnosti, tvrde u HUS-u, obuhvaćeno je manje od polovice zaposlenih u Hrvatske.
“Jedini kolektivni ugovor koji se primjenjuje na sve zaposlene u našoj zemlji je kolektivni ugovor o visini najniže plaće, sklopljen 1998. godine. On propisuje jedino da visina najniže bruto plaće ne može biti niža od najniže osnovice za obračunavanje i plaćanje doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje utvrđene posebnim propisima”, istaknuo je Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Primjena određenog broja kolektivnih ugovora sklopljenih na razini djelatnosti proširena je na sve poslodavce i radnike u trgovini, graditeljstvu, u drvnoj i papirnoj industriji, te u ugostiteljstvu.
“Između poslodavaca koje obvezuje kolektivni ugovor i onih poslodavaca koje on ne obvezuje postoji nelojalna konkurencija. Naime, poslodavci koje ne obvezuje kolektivni ugovor u pravilu ne poštuju niti minimalna prava zaposlenih, drugim riječima, jeftiniji su na račun zaposlenih”, kritičan je Matijašević. Zbog toga HUS traži da se dio temeljnih radnih standarda dosegnutih u kolektivnim pregovorima primjenjuje i na poslodavce koji nisu stranke postojećih kolektivnih ugovora, barem kada je u pitanju minimalna cijena rada.

Komentirajte prvi

New Report

Close