HUBOL u petak o korupciji u javnoj nabavi u zdravstvu; imaju dokumente

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. rujan 2014. u 15:07
Foto: Damir Špehar / Pixsell

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) održat će u petak konferenciju za novinare.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) održat će u petak konferenciju za novinare na kojoj će upozoriti na navodnu korupciju u javnoj nabavi u zdravstvenom sustavu, tešku stotinjak milijuna kuna, o čemu u udruzi imaju dokumente.

Neslužbeno se doznaje da će HUBOL predočiti dokumentaciju koja pokazuje načine kako su pojedine tvrtke dobivale financijski iznimno unosne poslove, godišnje vrijednosti i preko 100 milijuna kuna, protivno načelima slobodnog tržišnog natjecanja, a pritom je državnom proračunu nanesena višemilijunska šteta.

Nije riječ o već poznatim slučajevima zaustavljene nabave radioloških uređaja (CT aparata), već o natječajima za medicinsku opremu i usluge za koje još javnost ne zna.

U udruzi sumnjaju da se u razdoblju od svibnja 2012. do rujna 2013. dvjema tvrtkama na više načina izravno pogodovalo u postupcima javnog nadmetanja.

Po podacima kojima raspolažu, te su tvrtke u četiri natječaja za nabavu ultrazvučne opreme, ECMO uređaja i operacijskih stolova u razdoblju od godinu i nekoliko mjeseci dobile posao od Ministarstva zdravlja u ukupnoj vrijednosti većoj od 100 milijuna kuna.

Na temelju raspisanih natječaja, sklopljenih ugovora i žalbi odbijenih ponuđača, HUBOL zaključuje da su se tim tvrtkama prilagođavale tehničke specifikacije uređaja i rokovi isporuke, čime im je omogućeno da sklope posao s Ministarstvom zdravlja praktički bez konkurencije.

Primjerice, rezultati javnog nadmetanja iz rujna prošle godine pokazuju da je posao nabave 21 operacijskog stola dobila jedna od tih tvrtki s ponudom čak 40 posto skupljom od konkurencije. Jeftinija je ponuda eliminirana zbog neispunjavanja specifičnih tehničkih karakteristika, a u udruzi sumnjaju da su specifikacije bile prilagođene unaprijed određenom proizvodu.

U natječaju za nabavu ultrazvučnih uređaja iz svibnja 2012. presudni kriterij odnosio se na najkraći rok isporuke, vrlo vjerojatno također prilagođen jednoj od spomenutih tvrtki.

Jedna od njih dobila je i posao nabave 20 stacionarnih i 11 transportnih ECMO uređaja, koje bolnice nisu tražile, a do danas u većini slučajeva nisu ni upotrebljeni, tvrdi HUBOL. Danas Hrvatska ima 41 ECMO uređaj, tri i pol puta više od Njemačke.

U udruzi raspolažu podacima i o stručnim komisijama koje su odlučivale o nabavama kao i o sastavu komisija koje su, kao ovlašteni predstavnici naručitelja, donosile odluke u ime Ministarstva zdravlja.

Potencijalno odgovornom smatraju i Državnu komisiju za kontrolu postupaka javne nabave, koja je kao viša instanca trebala rješavati propuste i netransparentnost.

Iz HUBOL-a najavljuju da će na konferenciji predložiti model odgovorne javne nabave, koji bi trebao značajno smanjiti mogućnost manipulacija i pogodovanja u javnim natječajima.

Komentirajte prvi

New Report

Close