HT, Vipnet i Tele2 od 1. svibnja ipak plaćaju dodatni namet

Autor: Bernard Ivezić , 24. travanj 2014. u 22:00
Operateri strahuju zbog promjena koncesijskih uvjeta/FOTOLIA

Operateri zatečeni novim prijedlog, dok se Vlada pravda da je sve prema pravilima Europske unije.

Hrvatski telekom, Vipnet i Tele2 ipak će morati  godišnje uplatiti dodatnih 350 milijuna kuna u proračun i to kroz naknade za radiofrekvencije. Nakon što je prošlog četvrtka Vlada tu mjeru, uz povećanje trošarina na gorivo, navela kao ključnu za popunjavanje proračunske rupe, ovog ju je četvrtka i službeno potvrdila.

U sklopu 125 stranica "Nacionalnog programa reformi" Vlada je na 57. stranici navela Mjeru 6 "Povećanje naknada za ekonomsko korištenje vrijednosti spektra za javne pokretne mreže". Od te se mjere očekuje stabilan priljev sredstava u proračun, ukupno 350 milijuna kuna godišnje. Usporedbe radi, s prošla dva mobilna harača država je u tri godine ukupno uprihodila 798,2 milijuna kuna.Iako se navodi da će se za predložene mjere prvo tražiti mišljenje Europske komisije, u programu je zacrtano kako će mobilni operateri dodatna sredstva u proračun početi uplaćivati već od 1. svibnja, odnosno za tjedan dana. Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, ni HT i Tele2 nisu željeli komentirati Vladin potez.

 

798,2milijuna

kuna operateri platili za prošli mobilni harač u tri godine

Izvori bliski operaterima kažu da su zatečeni. Ne samo da se osjećaju izigrano, jer su se na Vladinu inicijativu u zamjenu za ukidanje mobilnog harača obvezali na investicije vrijedne dvije milijarde kuna te na kupnju LTE frekvencijskog spektra, već također i zato što ih Vlada uopće nije upozorila da bi do novog opterećenja  moglo doći.Iz Vipneta poručuju da ih brine hoće li se mijenjati koncesijski uvjeti. "Ono što izaziva strah jest mogućnost da se najavljene promjene provedu kao jednostrana promjena koncesijskih uvjeta. Ovdje je riječ o najskupljoj koncesiji izdanoj u RH te se postavljaju pitanja kakva je to poruka investitorima", kažu u Vipnetu.

Model naplate

Vlada očekuje odobrenje

Izvori bliski Vladi tvrde da država ovim potezom na krši regulativu Europske Unije, jer je prije nešto više od pola godine tako odlučio Europski sud. Navode da stoga očekuju zeleno svjetlo od Europske Komisije. S druge strane, točan model povećanja cijena još nije poznat. No, u Vladinom reformskom programu potvrđeno je ono što smo pisali, a to je da će se mobilne operatere udariti kroz "Pravilnik o plaćanju naknada za pravo uporabe adresa, brojeva i radiofrekvencijskog spektra".

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ne plaćaju oni nego mi….kao i naftne derivate….u stvari oni i ne razumiju, njima je sve to besplatno….i ručak u Saboru i auti i gorivo i telefon i telefoniranje, pa još saborski odbori, agencije za istraživanje rude i gubljenje vremena, a mi idioti sve to plaćamo…i to sve skuplje svaki dan….dokadaaaaaaaaa???????
Još porez na štednju i nekretnine i ostat će nam samo gaće na štapu…..

New Report

Close