HT učinio prvi korak prema pretvaranju TV-a u trgovinu

Autor: Bernard Ivezić , 23. svibanj 2017. u 22:00
Foto: Predstavljanje projekta / PD

Želimo od MAXtv-a napraviti platformu koja će nam omogućiti suradnju s drugim kompanijama, kaže Richard Brešković iz HT-a.

Hrvatski telekom u utorak je započeo potpunu modernizaciju svoje usluge internetske televizije (IPTV), koju brendira kao MAXtv, a u sklopu će svim korisnicima besplatno zamijeniti set-top boxove. Operater se nada da će tako zadržati vodeću poziciju na tržištu IPTV-a, koju snažno napada Vipnet, kao i da će kroz tu platformu pretvoriti televizore u trgovine te tako otvoriti novi, izdašniji izvor prihoda.

Nova HT-ova IPTV platforma, čiji je softverski dio isporučio Huawei, a hardverski Samsung, za početak je omogućila jednostavnije dodavanje video servisa kao što je Pickbox. Hoće li ga slijediti Youtube, Netflix i Twitch zasad u kompaniji nisu komentirali.

Nova platforma

Neslužbeno doznajemo da bi MAXtv mogao uskoro dobiti mogućnost da se preko njega pristupi servisu eGrađani. Navodno su se vodili razgovori i o uvođenju usluge ePošte od Hrvatske pošte, a tvrtka razmatra mogućnost i da na tu platformu doda trgovine te tako omogući kupovinu doslovno iz naslonjača.

Richard Brešković iz HT-a, koji je predstavio novu IPTV platformu, nije želio izravno komentirati hoće li HT od MAXtv-a napraviti svoj pandan onome što su Google i Apple napravili na mobitelima i tabletima, ali je rekao da imaju sličnu ideju.

“Želimo od MAXtv-a napraviti platformu koja će nam omogućiti suradnju s drugim kompanijama s jedne strane, dok će korisnicima ponuditi nove usluge”, kaže Brešković.

Širenje potencijala

Navodi da već sada preko MAXtv-a mogu prodavati digitalne sadržaje, nuditi analitiku gledanja TV programa i slične usluge.

HT je u prva tri mjeseca ove godine broj svojih TV korisnika, mahom IPTV-a, povećao 5,3 posto na 408 tisuća. Usporedbe radi, Vipnet je u tom segmentu rastao 6,1 posto na 305 tisuća. Ove godine HT očekuje da će veći prihod ostvariti po korisniku MAXtv-a nego telefonije. S tim da korisnika telefonije ima barem tri puta više. Zato nova MAXtv platforma omogućuje gledanje TV sadržaja ne samo na televizoru već i na mobitelu i tabletu. Iz godišnjeg izvješća HT-a može se iščitati da je lani od MAXtv-a ostvario prihod od oko 350 milijuna kuna.

Kako doznajemo, modernizacija IPTV-a usto će pojeftiniti operativno poslovanje, jer će MAXtv sada trošiti tek trećinu dosadašnjeg bandwitha.

Komentirajte prvi

New Report

Close