Hrvatsku napušta i OBI, nova prilika za Pevec

Autor: Darko Bičak , 24. ožujak 2014. u 17:53
OBI je u Hrvatsku došao 2007.

Iako su postojali veliki planovi za ekspanziju u Hrvatskoj, taj njemački lanac spao je samo na trgovinu u Slavonskom Brodu.

Nakon što je prošle godine francuski lanac Bricostore definitivno napustio Hrvatsku, ove godine će to izvjesno napraviti njemački OBI te austrijski Baumax.

 

28milijuna

kn iznosila je dobit lanca OBI u 2012.

Ako se zna da je i srodni hrvatski lanac Pevec propao, a nakon toga čudnovato oživio i počeo prosperirati, jasno je da se sektor trgovine "sve za kuću i uradi sam" zadnjih godina pokazao kao jedan od najdinamičnijih na hrvatskom tržištu. Za sada stabilnu poziciju ima jedino švicarski Bauhaus koji se na tržištu pozicionirao sa šest svojih velikih prodajnih centara. Iako se o povlačenju OBI-ja i Baumaxa priča već neko vrijeme, iz samih tvrtki nisu željeli izlaziti s nikakvim detaljima po tom pitanju. Neslužbeno se doznaje da specijalizirani odjeli u OBI-ju ne rade nikakve dugoročne planove za ovu godinu jer su informirani da će tijekom godine zatovoriti svoja vrata.Iako su svojedobno postojali veliki planovi za njhovu ekspanziju u Hrvatskoj, taj lanac je sada spao samo na svoju trgovinu u Slavonskom Brodu jer su krajem prošle godine zatvoreni njihovi prodajni centri u Varaždinu i Sisku.

Drago Munjiza, vlasnik konzultantske tvrtke Jakov Viktor i jedan od najvećih hrvatskih stručanjaka za sektor trgovine, procjenjuje da će zasigurno doći do brze konsolidacije domaćeg tržišta. "Sektor trgovine koji obuhvaća segment tehničke robe i opereme za kućanstvo i vrt "uradi sam" je u aktulanoj ekonomskoj krizi bio među najpogođenijima na tržištu – odmah do automobilske industrije. Prosječno je ovaj sektor trgovine bilježio pad 10 do 20 posto godišnje što se moralo odraziti na tvrtke koje se time bave. S obzirom na zasićenost domaćeg tržišta, jasno je da ne mogu svi opstati u takvim uvjetima. Dodatno mi je zanimljiv slučaj Bricostora koji je u Hrvatsku došao, uslijed krize, s kapacitetima kao da je došao u Moskvu, a ne na neko relativno malo i devastirano tržište", kaže Munjiza.

 

Munjiza

Pevec je potpuno pogodio ukus prosječnog hrvatskog kupca

Dodaje da je vjerojatno postignut dogovor između velikih igrača na razini čitave regije – Bauhaus, Baumax, OBI i Birocostore jednostavno su se dogovorili o podjeli teritorija. To bi konkretno trebalo značiti da bi se, prema najavama, Baumax i OBI, uz već otišli Bricostore, povukli iz Hrvatske, a zauzvrat bi ti lanci dobili dodatne kapacitete i tržište u nekim drugim zemljama. Konkretno, Baumax ima gotovo 160 trgovina u srednjoj Europi, a najviše u matičnoj Austriji. OBI pak raspolaže s 575 trgovačkih centara diljem središnje i istočne Europe.Odlazak njemačkog i austrijskog trgovačkog centra iz naše zemlje mogao bi biti voda na mlin Pevecu. Munjiza kaže da se radi o jakom brendu na hrvatskom tržištu koji je sticajem okolnosti uspio preživjeti stečaj i gotovo se potpuno oporavio.

 

20posto

pada zabilježio je sektor trgovine 'uradi sam' u godinama ekonomske krize

"Mislim da bivši vlasnik nije ni svjestan kako je snažan brend ostavio u nasljeđe. To je lanac koji je našao svoj poslovni model u nižem cjenovnom razredu s kojim je potpuno pogodio ukus prosječnog hrvatskog kupca. Ljudi mu vjeruju i kupuju u Pevecu", naglašava Munjiza. Potencijalnu opasnost za Pevec mogla bi predstavlljati činjenica da i dalje postoje jako veliki gubici iz prethodnog razdoblja koje bi najveći dužnici mogli prije ili poslije naplatiti. Ti vlasnici, dobavljači, banke i država sada sjede u Nadzornom odboru. Da nova garnitura u Pevecu, predvođena Darkom Šketom, ozbiljno planira iskoristiti novonastalu situaciju na tržištu, pokazuje i činjenica da je u zadnje vrijeme u tu tvrtku došlo nekoliko vrhunskih stručnjaka za marketing i upravljanje kvalitetom iz Metroa i Konzuma koji će zasigurno Pevecovo poslovanje i konkurentnost podići na višu razinu. 

Lanac u 13 zemalja Europe

OBI u 2012. imao prihod od 7 milijardi eura

OBI je u Hrvatsku došao 2007. godine te otvorio svoje prodajne centre u Slavonskom Brodu, Sisku i Varaždinu s ukupno 190 zaposlenih. Još 2012. su iz te tvrtke najavljivali da u naredne četiri godine imaju plan proširiti se na čitavu zemlju. Prvih godina je OBI u našoj zemlji imao prihod na razini od 90 milijuna kuna, a 2012. je došlo do ekspanizije i realizacije od 165,9 milijuna prihoda te 28,2 milijuna kuna dobiti. Globalno OBI posluje u 13 zemalja Europe u kojima zapošljava više od 43 tisuće ljudi, a u 2012. je imao ukupni prihod od 6,9 milijardi eura.

Komentari (7)
Pogledajte sve

…kad se ništa ne može i ne isplati raditi, jedina bi…da ponude provalnički alat.

Trebali su poslušati SDP-ovu Orahicu Mirelu Holy legalizirati i početi uzgajati drogu.
Kada bi svi bili napušeni marice svima bi nam bilo ljepše i ružičastije.

Tako mi se smije i plače!!! 5 godina iskustva sam stekao u toj firmi,.. sve sam radio,.sve što su tražili i govorili…borio se da napredujem i da postignem nešta,.. a preko noći su nas zatvorili,.. Bačeni smo svi na noge,.. i sada se moramo svi mi b.ivši djelatnici ponovo boriti i dokazivati,.. A danas posao naći,.. j,…poroblem,…
Svi te odbijaju,..nikoga ne zanima tvoje iskustvo i što znaš,…

Užas živi,.. Tako sam razočaran,..!!!! [emo_palacd]

Potvrđeno da OBI zatvara vrata za desetak dana, toliko inače ima i zaposlenih trenutno u SB…nekad ih je bilo više od 100…

Pevecu se gleda kroz prste iako ima komisionu prodaju.Dobavljačima plati ono što proda,ostatak vrati u raspadnutom stanju.Kad bi poslovao i plaćao uredno kao Obi i Baumax već sutra bi stavio ključ u bravu.

New Report

Close