U Yazakiju na Žitnjaku prosječna je plaća veća od 10.000 kn, planiraju nova zapošljavanja i novi objekt

Autor: Suzana Varošanec , 18. lipanj 2018. u 08:17
U Yazakiju na Žitnjaku prosječna je plaća veća od 10.000 kn, planiraju nova zapošljavanja i novi objekt

U zagrebačkoj podružnici japanske kompanije 57 posto troška otpada na radnike, a poslovanje ostvaruje profit.

U Hrvatskoj je, izgleda, za razvoj potreban i specifičan preokret u smjeru više uspješnih primjera interesnog povezivanja kapitala i rada, od čega profitira i država jer se u blagajnu tako slijeva i više poreza.

Da je to dobar put i da kapital i rad mogu ići 'ruku pod ruku' i kod nas, pokazatelj je subjekt u stranom vlasništvu koji generira više od 44 milijuna kuna prihoda godišnje te državi plaća oko 600 tisuća kuna poreza na dobit. Najveći udio u rashodima od 43 milijuna kuna je trošak bruto plaća i ostalih naknada zaposlenicima. On iznosi 28 milijuna, što znači da 57% troška poslovanja ide na radnike.  Dobro se plaćaju tehnička znanja; neto prosjek je veći od 10.000 kuna.

U Zagrebu se stvaraju gotova rješenja koja proizvode tvornice u Europi, za prodaju u svijetu za automobilsku industriju koja generira velike brojke i prinose.  Poslovni model o kojem je riječ već godinama uspješno se primjenjuje u Hrvatskoj, pojačano unazad pet godina kad je na Žitnjaku otvoren Inženjerski centar u vlasništvu Yazaki Europe Limited. Posrijedi je zagrebačka podružnica japanske korporacije Yazaki, vodećeg svjetskog proizvođača električnih i elektroničkih komponenti za velike svjetske proizvođače automobila.

Na Žitnjaku imaju zaokružen proces razvoja proizvoda: od ideje, izrade prototipa i validacije do davanja tehničkog odobrenja za puštanje na tržište.

To znači 'zeleno svjetlo' inženjera da žičane komponente potrebne autoindustriji mogu krenuti u proizvodnju u tvornicama Yazakija u Europi. U traženju rješenja za realnu dimenziju uloge rada, a ne samo kapitala u poduzetništvu, sve potrebe za obrazovanom i stručnom radnom snagom na kompetitivnom tržištu zadovoljavaju isključivo u Hrvatskoj. I kako navodi zastupnik podružnice, inženjer Josip Jelak, nekad Končarev kadar, "ljudi od nas ne odlaze."

Mnogi će reći da je Yazaki perjanica i u smislu tržišnog gospodarstva i socijalne države te da na svoj način već ispunjava demografske ciljeve. U Hrvatskoj je od 1999. i inženjere strojarstva i elektrotehnike vrbuje uglavnom s fakulteta. Kad je Inženjerski centar otvoren imao je 80 radnika, preklani 99, lani 121, a danas 146 visokokvalificiranih inženjera i tehničara. U dugoročnom planu je otvaranje još 60-ak radnih mjesta, a uskoro i završetak gradnje novog poslovnog objekta na Žitnjaku, veličine 1250 m2.

Kako bi nam omogućili da se nastavimo baviti kvalitetnim poslovnim novinarstvom i ostanemo mjesto na kojem se piše i čita o uspjesima ali i problemima svih dionika hrvatske gospodarske scene pozivamo vas da se pretplatite na naša izdanja  Sve što treba je pratiti ovaj link ili javiti se na mail: pretplata@poslovni.hr ili nazvati telefon: 01/6431700

Komentirajte prvi

New Report

Close