Hrvatski škverovi bez novih ugovora

U cijeloj 2016. ugovoreno je ukupno 513 novih brodova, godinu ranije čak 1635/FOTOLIA U cijeloj 2016. ugovoreno je ukupno 513 novih brodova, godinu ranije čak 1635/FOTOLIA

Premda se u svim analizama stanja traži svaka pozitivna naznaka promjena trendova, još nema ozbiljnih znakova oporavka.

U proteklih mjesec dana svjetska knjiga narudžbi brodova popunila se s novih 66 ugovorenih poslova, pa je do lipnja broj novih ugovorenih novogradnji u 2017. podignut na ukupno 245 brodova i blago je poboljšan gleda li se isto lanjsko razdoblje, za oko 5 posto.

 

1,74 mlrd.

$ vrijednost je poslova koje su ugovorili hrvatski škverovi

Hrvatska velika brodogradilišta nisu među sretnicima koji su u ovoj godini uspjeli zaključiti nove poslove. Prema knjizi narudžbi koju vodi Hrvatska brodogradnja Jadranbrod (HBJ), ukupno imaju 41 novogradnju vrijednosti 1,74 milijarde dolara i posla do prve polovice 2019. Zbog dinamike ugovaranja, posebice u uvjetima stagnacije na globalnoj razini i činjenice da brodogradilišta polako izlaze iz postupka restrukturiranja uz potporu države, iz ove državne institucije pomno prate aktivnosti brodograditelja i ne skrivaju zabrinutost.

 

66 novih

brodova ugovoreno je na svjetskoj razini u zadnjih mjesec dana

Glavnina Kinezima
Glavnina novih brodova i u ovoj godini ugovorila su kineska brodogradilišta, ukupno 101 brod, ali od 17,9 milijardi dolara ukupne vrijednosti svih novogradnji najveći dio i dalje se odnosi na talijanske brodograditelje, koji su svoju proizvodnju usmjerili na specijalizirane brodove. Njihove su  nove gradnje zaključene do lipnja "teške" 4,4 milijarde dolara, što je četvrtina vrijednosti svih novih narudžbi.  Premda se u svim analizama stanja traži svaka pozitivna naznaka promjena trendova, činjenica je da još uvijek nema ozbiljnih znakova oporavka. U svjetskoj knjizi narudžbi pomak nabolje u odnosu na aktualnu flotu bilježe tek LNG tankeri, zbog povećane potražnje za prijevozom ukapljenog plina, te specijalizirani brodovi. Ukupno je u svjetskoj knjizi 124 LNG tankera, a na godišnjoj razini broj novougovorenih povećan je za 224 posto. 

 

224 posto

povećan je broj narudžbi za LNG tankere

Rast od 1 posto
Iz HBJ-a ističu kako relevantne analize tržišta pokazuju pozitivne naznake u segmentu "suhog" i "rasutog" tereta, što vodi ka smanjuju razlika između ponude i potražnje, te posljedično rezultira oporavkom cijena novogradnji i rastom vozarina.  Uz nastavak rasta aktivnosti na tržištu rezanja brodova i smanjene isporuke novih brodova, očekivanja su da bi na svjetskom tržištu u narednih pet godina svjetska flota rasla po godišnjoj stopi od 1 posto, dok bi potražnja za prijevozom roba rasla po 3 posto godišnje.

Kakav trend pada bilježi posljednjih godina svjetska brodogradnja govore podaci da je u cijeloj 2016. ugovoreno bilo ukupno 513 novih brodova, godinu ranije 1635, u 2014. njih 2208, a u 2013. 3048, dok je pred početak gospodarske krize cijela industrija bilježila rekordnu, deseterostruko veću popunjenost kapaciteta nego lani.  Brodograđevinari sa serijskom proizvodnjom najviše su pali, a i sada je polovica svih kineskih kapaciteta prazna, dok su izuzeci s potpuno popunjenim kapacitetima, i to do 2022. tek talijanska, njemačka, finska i dijelom francuska brodogradilišta, u kojima se rade veliki kruzeri. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!