Hrvatski kirurg završio na sudu jer previše radi

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2019. u 08:17
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Cijeli zdravstveni sustav trenutačno se održava baš na prekovremenom radu.

Zdravstveni sindikati danasa u bolnicama organiziraju prosvjed "Pet do 12", a iz Ministarstva zdravstva odmah su im poručili da se zaposlenici koji na pola sata prekinu rad ne smiju okupljati jer bi se to onda smatralo štrajkom koji nije prijavljen.

No sindikati su im uzvratili kako po Zakonu o radu svaki radnik ima pravo na stanku ili pauzu na odmor od rada u trajanju od najmanje pola sata koju ima pravo koristiti kako hoće, uključujući i mogućnost da izlazi izvan ustanove odnosno prostora poslodavca i to neovisno o poslu koji obavlja. Ponašanje Ministarstva nazvali su nedopustivim.

Smatraju kako su problemi u zdravstvu golemi. Stanje je po njima neizdrživo jer sve je manje onih zainteresiranih za težak rad s malom plaćom. Zato oni koji rade padaju s nogu. Cijeli zdravstveni sustav trenutačno se održava baš na prekovremenom radu.

Prekovremeni sati liječnicima koji nemaju pravo odlučivanja o kolektivnom ugovoru mogli bi poslužiti i kao pregovarački alat. Što bi se dogodilo kada bi liječnici odlučili da više neće raditi prekovremene sati, objasnio je u Dnevniku Nove TV Igor Tripalo, voditelj Odjela za opću kirurgiju u Općoj bolnici Ogulin.

''Nakon već trećeg vikenda u mjesecu došlo bi do totalnog kolapsa. Ne bi se mogle organizirati službe, ne bi radila Hitna pomoć, a i na klinikama bi bilo problema. Ne bi imao tko dežurati ni raditi'', kaže Tripalo.

Prema Zakonu o radu, govori Tripalo, dopušteno je 180 sati prekovremenih sati, a liječnici često na mjesečnoj bazi imaju puno više od 180 sati prekovremenog rada. Tripalo je upravo zbog viška prekovremenih sati završio na sudu, no oslobođen je optužbe. ''I dalje se tako radi. Većina liječnika je u prekršaju, ali mi moramo raditi zato što moramo opskrbiti pacijente'', kazao je Tripalo u Dnevniku Nove TV.

Komentari (2)
Pogledajte sve

bitno da zbog tih razloga nikada neće kazniti nikoga u državnoj upravi, a kamo li premijera i ministre….

Jednostavno sramota, ali nema se više što reći, političare nije briga oni se ionako liječe vani, a i djecu brže bolje šalju van na školovanje. Oni najbolje znaju koliko su uništili i zdravstvo i školstvo.

New Report

Close